Vakava verenvuotokuume ebola on yltynyt epidemiaksi itäisessä Kongossa. Tauti leviää nopeammin kuin kertaakaan sitten edellisen epidemian vuonna 2014 ja se on vaarassa levitä myös naapurimaihin. Ebolaan on nykyisen epidemian aikana kuollut seitsemän kymmenestä tartunnan saaneesta ihmisestä.

Taudin pelko ajaa ihmisiä pakoon ja se pahentaa tilannetta entisestään, sillä ebola leviää pakolaisten mukana.

– Itäisessä Kongossa epidemia riehuu täydellä voimallaan ja monet ovat ottaneet jalat alleen. Ihmiset pakenevat Kongon sisällä ja he pakenevat rajan yli naapurimaihin. Tässä tilanteessa on vaikeaa selvittää, kuka pakenevista on ollut tekemisissä jo sairastuneiden kanssa, kertoo Punaisen Ristin edustaja SVT:lle.

Riski taudin leviämisestä Kongon naapurimaihin Etelä-Sudaniin, Ugandaan, Ruandaan ja Burundiin on kasvanut. Udandassa on jo kuollut kolme kongolaista ebolaan sairastunutta. Tappavan taudin pelko aiheuttaa kasvavaa rauhattomuutta paikallisen väestön keskuudessa. Tautiin jo menehtyneiden kokonaismäärästä ei ole vaikeista olosuhteista johtuen tarkkaa tietoa, mutta kyse on todennäköisesti tuhansista ihmisistä.

Suomen Uutiset

Tagit