Yle uutisoi toissapäivänä ilmastonmuutoksen olevan EU-kansalaisten ykköshuolenaihe tulevissa EU-vaaleissa. Uutiseen oli pujahtanut virhe, jonka Yle korjasi keskiviikoaamuna. Väärä tieto ehti olla kuitenkin paikoillaan sen verran pitkään, että sen leviämisen riski on ilmeinen. HS ehti jo ottaa kopin virheellisestä tiedosta, eikä ole vielä korjannut asiaa. Lähes hassunkurista on, että Ylen virheen kopioimisen lisäksi HS on tehnyt itse uusia virheitä Eurobarometrin tulkinnassa.

Alkuun kertaus siitä, miten väärä tieto levisi:

Eurobarometri julkistetaan 17.10. Yle uutisoi asiasta, mutta juttuun jää harmillinen virhe: ”Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe EU-kansalaisten mielestä”

Tämä ei pidä paikkansa, kuten Eurobarometrista voidaan varsin helposti havaita.

Suomen Uutiset otti aillalla Yleen yhteyttä ja kertoi asiasta. Yle korjasi seuraavana aamuna uutisen asianmukaisesti, ja kertoo nyt jutun lopussa muutoksesta: ”18.10. klo 10:10 Juttua on korjattu. Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe suomalaisten mielestä, ei kaikkien EU-kansalaisten, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.”

Virheellinen uutinen ehti olla julkisuudessa noin päivän, ja harmillisesti sen viesti levisi ainakin HS:ään. Lehti kirjoittaa tänään pääkirjoituksessaan (korostukset omia):

”Tuoreen eurobarometrin mukaan tällaisille näkemyksille on eurooppalaisten mielestä kannatustakin. Kyselyssä unionille tarjottiin aika yleisesti toimia, joita jäsenmaiden on yksin vaikea hoitaa. Ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien yleistä puolustamista pidettiin unionin tehtävistä tärkeimpinä.

Hämmentävää kyllä, Helsingin Sanomien juttuun on sekä kopioitu Ylen tekemä virhe, että tehty sen lisäksi aivan uusi, oma virhe. Eurobarometri näet ei listaa ihmisoikeuksien yleistä puolustamista niiden tehtävien joukoon, jotka ovat eurooppalaisten mielestä kaikkein tärkeimpiä. Se löytyy vasta kuudennelta sijalta.

Kerrataan vielä se, mitä Eurobarometrissa kysyttiin, ja mitä kansalaiset kysymyksiin vastasivat.

Parlamentti kysyi: mitä asiakysymyksiä tulisi priorisoida keskusteluissa, jotka käydään ensi vuoden EU-vaalien alla?

Kansalaiset vastasivat:

1. Maahanmuutto
2. Talous ja kasvu
3. Nuorisotyöttömyys
4. Terrorismintorjunta
5. Ilmastonmuutos ja ympäristö
6. Ihmisoikeudet ja demokratia
7. Sosiaaliturva
8. EU:n tulevaisuus
9. Turvallisuus ja puolustus
10. Kuluttajansuoja ja ruoan turvallisuus
11. Rajaturvallisuus
12. Tietosuojakysymykset


Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asiakysymyksiä, joita EU-kansalaisten mielestä tulisi priorisoida tulevissa EU-vaalikeskusteluissa.

Parlamentti kysyi: Minkä asioiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla?

Kansalaiset vastasivat:
1. Köyhyyden torjunta ja syrjäytyminen (41 %)
2. Nuorisotyöttömyyden torjunta (33 %)
3. Terrorismin torjunta (30 %)
4. Ratkaisu maanahmuuttoon (27 %)
5. Uudet keinot talouskasvuun (24 %)
6. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan (23 %)
7. Kuluttajien oikeudet sekä terveydenhuolto (19 %)
8. Perusoikeuksien edistäminen ja demokratia (18 %)
..
jne.


Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asioita, joiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla

Suomen Uutiset on viestittänyt myös HS:lle uutisen virheellisyydestä. Pääkirjoituksen faktojen on hyvä olla kohdillaan. Korjaus tehtäneen aikanaan.


Lisäys 19.10 klo 20.11: HS oikaisi juttunsa sekä merkitsi loppuun:

Oikaisu 19.10. kello 19.05: Kirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että eurobarometrin mukaan eurooppalaiset pitäisivät ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien puolustamista unionin tärkeimpinä tehtävinä. Kyse on kuitenkin suomalaisten kannasta.”


Korjaus 20.10.2018 klo 12:33 – täsmennetty asiakysymystaulukkoa

SUOMEN UUTISET