

Tarkkuutta, rakas media – EU-kansalaisten ykköshuolenaihe tulevissa vaaleissa EI OLE ilmastonmuutos vaan maahanmuutto
Yle uutisoi toissapäivänä ilmastonmuutoksen olevan EU-kansalaisten ykköshuolenaihe tulevissa EU-vaaleissa. Uutiseen oli pujahtanut virhe, jonka Yle korjasi keskiviikoaamuna. Väärä tieto ehti olla kuitenkin paikoillaan sen verran pitkään, että sen leviämisen riski on ilmeinen. HS ehti jo ottaa kopin virheellisestä tiedosta, eikä ole vielä korjannut asiaa. Lähes hassunkurista on, että Ylen virheen kopioimisen lisäksi HS on tehnyt itse uusia virheitä Eurobarometrin tulkinnassa.
Alkuun kertaus siitä, miten väärä tieto levisi:
Eurobarometri julkistetaan 17.10. Yle uutisoi asiasta, mutta juttuun jää harmillinen virhe: ”Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe EU-kansalaisten mielestä”
Tämä ei pidä paikkansa, kuten Eurobarometrista voidaan varsin helposti havaita.
Suomen Uutiset otti aillalla Yleen yhteyttä ja kertoi asiasta. Yle korjasi seuraavana aamuna uutisen asianmukaisesti, ja kertoo nyt jutun lopussa muutoksesta: ”18.10. klo 10:10 Juttua on korjattu. Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe suomalaisten mielestä, ei kaikkien EU-kansalaisten, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.”
Virheellinen uutinen ehti olla julkisuudessa noin päivän, ja harmillisesti sen viesti levisi ainakin HS:ään. Lehti kirjoittaa tänään pääkirjoituksessaan (korostukset omia):
”Tuoreen eurobarometrin mukaan tällaisille näkemyksille on eurooppalaisten mielestä kannatustakin. Kyselyssä unionille tarjottiin aika yleisesti toimia, joita jäsenmaiden on yksin vaikea hoitaa. Ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien yleistä puolustamista pidettiin unionin tehtävistä tärkeimpinä.”
Hämmentävää kyllä, Helsingin Sanomien juttuun on sekä kopioitu Ylen tekemä virhe, että tehty sen lisäksi aivan uusi, oma virhe. Eurobarometri näet ei listaa ihmisoikeuksien yleistä puolustamista niiden tehtävien joukoon, jotka ovat eurooppalaisten mielestä kaikkein tärkeimpiä. Se löytyy vasta kuudennelta sijalta.
Kerrataan vielä se, mitä Eurobarometrissa kysyttiin, ja mitä kansalaiset kysymyksiin vastasivat.
Parlamentti kysyi: mitä asiakysymyksiä tulisi priorisoida keskusteluissa, jotka käydään ensi vuoden EU-vaalien alla?
Kansalaiset vastasivat:
1. Maahanmuutto
2. Talous ja kasvu
3. Nuorisotyöttömyys
4. Terrorismintorjunta
5. Ilmastonmuutos ja ympäristö
6. Ihmisoikeudet ja demokratia
7. Sosiaaliturva
8. EU:n tulevaisuus
9. Turvallisuus ja puolustus
10. Kuluttajansuoja ja ruoan turvallisuus
11. Rajaturvallisuus
12. Tietosuojakysymykset
Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asiakysymyksiä, joita EU-kansalaisten mielestä tulisi priorisoida tulevissa EU-vaalikeskusteluissa.
Parlamentti kysyi: Minkä asioiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla?
Kansalaiset vastasivat:
1. Köyhyyden torjunta ja syrjäytyminen (41 %)
2. Nuorisotyöttömyyden torjunta (33 %)
3. Terrorismin torjunta (30 %)
4. Ratkaisu maanahmuuttoon (27 %)
5. Uudet keinot talouskasvuun (24 %)
6. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan (23 %)
7. Kuluttajien oikeudet sekä terveydenhuolto (19 %)
8. Perusoikeuksien edistäminen ja demokratia (18 %)
..
jne.
Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asioita, joiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla
Suomen Uutiset on viestittänyt myös HS:lle uutisen virheellisyydestä. Pääkirjoituksen faktojen on hyvä olla kohdillaan. Korjaus tehtäneen aikanaan.
Lisäys 19.10 klo 20.11: HS oikaisi juttunsa sekä merkitsi loppuun:
”Oikaisu 19.10. kello 19.05: Kirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että eurobarometrin mukaan eurooppalaiset pitäisivät ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien puolustamista unionin tärkeimpinä tehtävinä. Kyse on kuitenkin suomalaisten kannasta.”
Korjaus 20.10.2018 klo 12:33 – täsmennetty asiakysymystaulukkoa
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää