Perussuomalainen juristikansanedustaja ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio pitää pörssiosakkeisiin sijoittavien yritysten ja yhteisöjen pakollista LEI-tunnusta Suomen kannalta epäonnistuneena.

LEI (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus, jolla yksilöidään ja tunnistetaan rahoitusmarkkinoilla toimivat yhteisöt. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu Euroopan unionin lainsäädäntöön.

Lisää yritysten ja yhteisöjen kuluja

Tavio pitää valitettavana, että tunnuksen vaativa EU-sääntely lisää yritysten ja yhteisöjen kuluja tavalla, joka on pienille toimijoille kohtuuton.

– Osakekauppaa käyvät yritykset ja yhteisöt joutuvat ensi vuodesta lähtien hankkimaan vuosittain 86,80 euroa maksavan LEI-tunnuksen. Ensimmäisellä kerralla tunnuksen hankkiminen maksaa 136,40 euroa.

Vuosimaksu korkeintaan 10 euroa

Tavio toteaa, että kallis lisäbyrokratia vähentää pienyritysten ja yhdistysten halukkuutta sijoittaa pörssiosakkeisiin. Hankkeen epäonnistumista osoittaa Tavion mielestä sekin, että LEI-tunnuksen hankkiminen suomalaiselta PRH:lta on kalliimpaa kuin yksityiseltä Bloombergiltä.

Tavion mielestä Suomen olisi tullut tehdä PRH:n LEI-hakemuksesta ilmainen ja vuosimaksusta korkeintaan kymmenen euron hintainen.

– Yksityishenkilöt tekevät jatkossakin osakekauppaa henkilötunnuksella, mutta yritysten ja yhteisöjen byrokratiaa lisätään, vaikka niillä on jo ennestään yksilöintitunnukset. Se niistä hallituksen norminpurkutalkoista, Tavio kommentoi.

SUOMEN UUTISET

Tagit