Vihreiden kaupunginvaltuutettu Jukka Relander nimitteli Ilta-Sanomien päätoimittajaa natsijohtajaksi.

Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin kolumni viikonvaihteen lehdessä herätti kiivaan keskustelun Facebookissa. Helsingin Sanomien tunnettu toimittaja ja kolumnisti Saska Saarikoski hyökkäsi poikkeuksellisella tavalla Appelsinia vastaan:

– Luin hämmentyneenä Ulla Appelsinin paatoksellisen vuodatuksen päivän Ilta-Sanomista. En voi olla hämmästelemättä Appelsinin vuodatusta ja erityisesti sitä, että Ilta-Sanomat on ilmeisesti päättänyt ripustaa oman brändinsä talvisotanostalgiaan, isänmaalliseen paatokseen ellei jopa oikeistopopulismiin. Appelsinin henkilökohtainen poliittinen missio tuntuu kaapanneen hyvän lehden panttivangikseen, toivottavasti ei lopullisesti.

Päivityksestä tykkäsi joukko suomalaisia mielipidevaikuttajia, muun muassa Sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner, Nykypäivän päätoimittaja Tapani Mäkinen ja suuri joukko suomalaisia toimittajia.

Saarikosken päivitys herätti kiivaan keskustelun, johon osallistui muun muassa vihreiden kaupunginvaltuutettu Jukka Relander. Hän kutsui Ilta-Sanomien päätoimittajaa Goebbelsiniksi. Nimitys viittaa saksalaiseen natsijohtajaan Joseph Goebbelsiin, joka toimi Hitlerin propagandaministerinä. Saarikoski poisti kommentin sivuiltaan.

– Appelsinin kirjoitukset eivät tunnu pelkästään yhden ihmisen kommenteilta vaan lehden kannoilta. Se johtuu siitä, ettei Appelsin ole kolumnisti vaan päätoimittaja sekä siitä, että hänellä on tapana valjastaa toimittajia tekemään juttuja valitsemastaan näkökulmasta, Saarikoski jatkoi.

Myös Helsingin Sanomien toinen kulttuuritoimittaja osallistui keskusteluun Ilta-Sanomien päätoimittajasta:

– Mainitsemasi päätoimittajan tekstit ovat olleet jo pitkään todella räikeitä, ja ilmeisesti ne on lehdessä yleisesti hyväksytty, HS:n kulttuuritoimittaja kirjoitti.

Keskustelu liittyi Ulla Appelsinin viikonvaihteen Ilta-Sanomissa julkaistuun kolumniin, jossa Appelsin kirjoittaa isänmaasta ja puolustaa isänmaallisuutta. Edellisen kerran Appelsin kohahdutti osallistumalla Umayya Abu-Hannan aloittamaan rasismikeskusteluun.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit