

Täysistunto venähti – hallitus närkästyi
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä yritti tehdä kaikkensa myöhäiseen iltaan, että eduskunta ei ottaisi toistaiseksi pisintä askelta EU-liittovaltion ja pankkiunionin suuntaan.
Kysymyksessä oli hallituksen esitys eduskunnalle talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta, tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laiksi sopimuksen lainsäädännöstä.
Suomeksi sanottuna laissa on kysymys EMU eli euromaiden talouksien yhteen laittaminen ja liittovaltiokehityksen vauhdittaminen sekä pankkiunionin pystyttäminen.
Perussuomalaiset yrittivät saada jatkokäsittelyn perjantaina pidettävään omaan istuntoon, mutta hallituksen rivit – keskustan tuella – riittivät äänin 98-36. Asia päätettiin siirtää seuraavaan istuntoon.
Seuraavassa täysistunnossa asian käsittely kuitenkin keskeytettiin, koska perussuomalaiset vaativat lakiesityksen lähettämistä takaisin valtiovarainvaliokuntaan. Puolue toivoi myös perustuslakivaliokunnan uutta näkemystä asiaan.
Kiire jouluglögille?
Toisissa eduskuntaryhmissä oltiin käärmeissään perussuomalaisille, joiden katsottiin tahallaan jarruttavan ja venyttävän keskustelua iltayöhön saakka. Ärtymystä lisäsi vielä se, että sosiaalidemokraateilla – kuten myös perussuomalaisilla – oli jouluglögitilaisuus ja keskustalla jonkinmoinen pikkujoulu.
Edustaja Kauko Tuupaisen esittämä ja Jyrki Yrttiahon (vas.) kannattama pöydällepanoesitys ja sitä seurannut äänestys, keskustelu ja ylimääräinen istunto tulivat muiden ryhmien näkemyksen mukaan ”puun takaa” ja se ärsytti.
– Pankkivalvonta on sinänsä ok, mutta tosiasiassa kysymys on Ranskan ja Saksan pankeille annettavasta pankkituesta. Sitä paitsi aikataulukin on aivan liian tiukka, jotta voitaisiin ottaa valvonnan piiriin 6 000 pankkia, Pietari Jääskeläinen huomautti.
– Esityksen tarkoituksena on myös kuljettaa Suomea ja muita EMU- ja EU-maita yhteisen budjetin piiriin ja perustaa unionille yhteinen valtiovarainministeri. Näistä, EU:n ylimmät herrat käyttävät nimitystä ”yhteinen rahoituskapasiteetti”, mikä tarkoittaa tosiasiallisesti yhteistä budjettia.
Piikkiä keskustalle
Puheenjohtaja Timo Soini painotti lakiesityksen sisällön tarkoittavan pelkkää pankkitukea.
– Tämän esityksen sisältämien toimien seurauksena eivät Kreikan tai Portugalin kurjistuneissa oloissa elävien ihmisten asiat parane. Kaiken lisäksi tämä syventää lamaa ja jyrkentää kulmaa, jolla siihen ollaan syöksymässä. Tämä vie meidät yhteiseen velkaan, yhteiseen valtiovarainministeriin ja vaaleilla valitsemattomien valtaan. Ei komissiota ole missään kansalaisten äänestyksessä valittu, sen kummemmin kuin esimerkiksi EU:n presidenttiä, eikä kansa voi komissiota tai EU- presidenttiä myöskään erottaa, Soini painotti.
– Euron suurin ongelma on aivan liian erilaiset kansantaloudet. Olen jo kaksi vuotta vaatinut, että Kreikka on laitettava velkasaneeraukseen. Meillä Suomessa on kysyttävä, haluammeko me olla tässä mukana. Meidän on järjestettävä eurosta kansanäänestys!
– Tässä luovutetaan Suomen budjettivalta EMU:lle eli Euroopan rahaliitolle. Tästä asiasta pitäisi päättää 2/3 osan enemmistöllä, ei yksinkertaisella enemmistöllä. Sitä paitsi tästä puuttuu kokonaan irtisanomispykälä, kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala muistutti.
Kansanedustaja Jussi Niinistö arvosteli keskustan linjaa, joka myötäili hallituksen esitystä.
– Suomen ei pidä ratifioida sopimusta talousliiton vahvistamisesta. Muuten näemmä keskustasta on tullut puolue, joka on hallituksessa, mutta ilman ministereitä, Niinistö sivalsi.
Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton lisäksi osa hallituspuolueiden edustajista kritisoi lakiesitystä, mutta äänestyksessä hallituksen rivit kuitenkin pitivät. Mahdollisesta asian valiokuntaan lähettämisestä päätetään tämän päivän istunnossa.
Teksti: Seppo Huhta
Kuva: Matias Turkkila
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.