EU:n yhteinen nopea rajavartiojoukko olisi teknisesti mahdollinen, mutta sitä pitää miettiä tarkasti valtioiden itsemääräämisoikeuden kannalta. Näin arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Ylen Ykkösaamussa.

Yle kertoi aamulla tuoreimpana Brysselin tietona, että komissio kaavailee EU:lle omaa rajavartiojoukkoa, jonka apu pitäisi ottaa vastaan, vaikka vastoin jäsenmaan tahtoa EU:n vähemmistöpäätöksellä. Asiasta kertoivat alun perin Financial Times ja belgialainen Le Soir.

”Tavoite sinänsä tarpeellinen”

Lehtitietojen mukaan suunnitelma esitetään ensi viikolla. Raja- ja merivartiojoukot korvaisivat nykyisen rajavartioviranomaisen Frontexin. Kooksi kaavaillaan 1 000-2 000 miestä, jotka voisivat liikkua parissa päivässä EU:n ulkorajoille.

– Tavoite on sinänsä järkevä ja ihan tarpeellinen. Toisaalta meidän on vaalittava EU:n jäsenmaiden itsenäisyyttä. On erikoinen ajatus, että EU voisi lähettää mitään joukkoja jäsenmaahan ilman, että jäsenmaa on pyytänyt sitä. Tästä ehdotuksesta on kuultava lisää ja virallinen ehdotus, ennen kuin tätä voi julkisuudessa linjata, Terho aprikoi perjantaiaamuna.

Terho piti joukkojen kokoa realistisena. Joukko olisi vielä riittävän pieni ja joustava vietäväksi jäsenmaasta toiseen. Vastaan voivat tulla kysymykset jäsenmaiden itsemääräämisestä ja laeista ja suostuvatko maat tähän.

– Se tulee olemaan isompi este kuin käytännön syyt, Terho toteaa.

Schengenin viime pelastus?

Tarkoitus olisi pelastaa Schengen-sopimuksen periaate niin, että EU:n ulkoraja voitaisiin pitää kiinni vastaavassa tilanteessa, joka vallitsee nyt EU:n ulkorajoilla esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa.

Saksa ja Ranska ovat ajaneet yhteistä rajavalvontaa jo pidemmän aikaa, parikymmentä vuotta. Suomi on ilmoittanut valvovansa rajojaan itse. Kreikka suostui vastaanottamaan apua vuotavien rajojensa valvontaan EU:lta vasta äskettäin pitkän kädenväännön jälkeen.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit