

LEHTIKUVA
Terho Ykkösaamussa: EU:n rajavartiojoukko erikoinen valtioiden itsenäisyyden kannalta
EU:n yhteinen nopea rajavartiojoukko olisi teknisesti mahdollinen, mutta sitä pitää miettiä tarkasti valtioiden itsemääräämisoikeuden kannalta. Näin arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Ylen Ykkösaamussa.
Yle kertoi aamulla tuoreimpana Brysselin tietona, että komissio kaavailee EU:lle omaa rajavartiojoukkoa, jonka apu pitäisi ottaa vastaan, vaikka vastoin jäsenmaan tahtoa EU:n vähemmistöpäätöksellä. Asiasta kertoivat alun perin Financial Times ja belgialainen Le Soir.
”Tavoite sinänsä tarpeellinen”
Lehtitietojen mukaan suunnitelma esitetään ensi viikolla. Raja- ja merivartiojoukot korvaisivat nykyisen rajavartioviranomaisen Frontexin. Kooksi kaavaillaan 1 000-2 000 miestä, jotka voisivat liikkua parissa päivässä EU:n ulkorajoille.
– Tavoite on sinänsä järkevä ja ihan tarpeellinen. Toisaalta meidän on vaalittava EU:n jäsenmaiden itsenäisyyttä. On erikoinen ajatus, että EU voisi lähettää mitään joukkoja jäsenmaahan ilman, että jäsenmaa on pyytänyt sitä. Tästä ehdotuksesta on kuultava lisää ja virallinen ehdotus, ennen kuin tätä voi julkisuudessa linjata, Terho aprikoi perjantaiaamuna.
Terho piti joukkojen kokoa realistisena. Joukko olisi vielä riittävän pieni ja joustava vietäväksi jäsenmaasta toiseen. Vastaan voivat tulla kysymykset jäsenmaiden itsemääräämisestä ja laeista ja suostuvatko maat tähän.
– Se tulee olemaan isompi este kuin käytännön syyt, Terho toteaa.
Schengenin viime pelastus?
Tarkoitus olisi pelastaa Schengen-sopimuksen periaate niin, että EU:n ulkoraja voitaisiin pitää kiinni vastaavassa tilanteessa, joka vallitsee nyt EU:n ulkorajoilla esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa.
Saksa ja Ranska ovat ajaneet yhteistä rajavalvontaa jo pidemmän aikaa, parikymmentä vuotta. Suomi on ilmoittanut valvovansa rajojaan itse. Kreikka suostui vastaanottamaan apua vuotavien rajojensa valvontaan EU:lta vasta äskettäin pitkän kädenväännön jälkeen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.