

LEHTIKUVA
Turvapaikkapolitiikka tiukentumassa Euroopassa – suosituimpia kohdemaita Saksa, Ruotsi, Itävalta ja Suomi
Moni Euroopan maa on joutunut tarkistamaan kantaansa maanosaa riepottelevan pakolaiskriisin vuoksi. Neljä eniten turvapaikkahakemuksia saanutta maata (Saksa, Ruotsi, Itävalta ja Suomi) ovat tiukentaneet pakolaispolitiikkaansa.
Euroopan komissio on havahtunut ennätysmäiseen pakolaiskriisiin, joka on pahin sitten toisen maailmansodan. Komissio kaavailee ylikansallista rajavartiolaitosta, joka voisi ottaa ohjat käsiinsä kansalliselta rajavartiolta niin halutessaan – jäsenmaan mahdollisesta vastustuksesta huolimatta.
Avosyleistä suljettuihin oviin
Vielä vuosi sitten Ruotsin keskusta-oikeistolaiset maltilliset kehottivat äänestäjiään toivottamaan pakolaiset tervetulleiksi. Nyt oppositiosta käsin maan vähemmistöhallitusta tukevat maltilliset vaativat ennemminkin Ruotsia sulkemaan ovensa turvapaikanhakijoiden edestä.
Ruotsin hallitus kiristi muun muassa perheenyhdistämisohjelmaansa. Hallituksessa olevien vihreiden puheenjohtaja Åsa Romson kyynelehti hallituksen ilmoitettua marraskuun lopussa tiukentuneesta politiikastaan turvapaikanhakijoita kohtaan.
Ruotsissa maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit ovat kovassa nosteessa kannatusmittauksissa. Mielipidekyselyissä ruotsidemokraatit nousi maan suosituimmaksi puolueeksi.
Kritiikki Merkelin pakolaispolitiikkaa vastaan kasvaa
Saksan aiemman virallisen arvion mukaan maahan tulee tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikkaa hakevien alustavia rekisteröintejä on kuitenkin tehty jo 965 000 kappaletta. Alustavissa rekisteröinneissä hakijat ohjataan varsinaisiin vastaanottokeskuksiin eri puolille maata.
Saksan CDU-puolueessa kritiikki kasvaa puheenjohtaja Merkeliä vastaan. Baijerin aluehallinnon pomo Horst Seehofer on aiemmin vaatinut Merkeliltä täyskäännöstä pakolaispolitiikkaan. Merkel toivotti syyskuun alussa kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi Saksaan. Kriitikoiden mukaan tämä vain kasvatti pakolaisvirran määrää alueilta, jotka voidaan katsoa turvallisiksi.
Vastaanottokeskukset täynnä
Nyt puolueen sisällä vaaditaan jo selkeitä lukuja pakolaiskiintiöiden muodossa. Puolueen nuorisojärjestö muistuttaa, että puolueella ja maan hallituksella on velvollisuutensa myös Saksan kantaväestöä kohtaan.
Maan vastaanottokeskukset ovat pahoin ruuhkautuneet. Maan pääkaupungissa Berliinissä turvapaikkaa hakevat ovat joutuneet muun muassa odottamaan rekisteröintiä taivasalla.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustaja: Vastaanottokeskuksiin pakolliset aukioloajat

Slunga-Poutsalo: Hallituksen suunta oikea – perussuomalaiset vaativat lisäksi pikakäännytyksiä

Hallituksen turvapaikkalinja tiukentuu – tavoitteena minimoida tulijoiden määrä

Sampo Terho turvapaikkatiukennuksista: ”vähentää merkittävällä tavalla Suomen vetovoimaa kohdemaana”

Eerola: Saksasta saapuva turvapaikkamatkailu estettävä

Ulkoministeriöltä tiedotuskampanja turvapaikanhakijoiden lähtömaihin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää