Hallitus tekee nyt nopeassa tahdissa erittäin merkittäviä muutoksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Tämä ohjelma tulee vähentämään merkittävällä tavalla Suomen vetovoimaa kohdemaana. Hätää kärsivät saavat edelleen turvan Suomesta, mutta elintasosyistä Suomeen ei kannata tulla turvapaikanhakijaksi. Näillä toimilla viestin pitäisi olla selvä. Näin kommentoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) hallituksen tänään julkistamaa turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa

Terho muistuttaa Suomen olevan Euroopan pussinperä, jonka jälkeen turvapaikanhakijat eivät enää jatka eteenpäin.

– Siksi hallituksen linjaus siitä on tärkeä, että jos Dublin-järjestelmää ei saada toimimaan, Suomi valmistautuu ottamaan kansalliset keinot käyttöön turvapaikanhakijatilanteen hallitsemiseksi, Terho korostaa.

Hallitus ilmoitti tänään, että Suomi edellyttää niin sanotun Dublin-järjestelmän toimivuuden palauttamista siten, että jokainen turvallinen kauttakulkumaa rekisteröi omat turvapaikkahakijansa. Mikäli järjestelmän toimivuutta ei kyetä palauttamaan, hallitus valmistautuu poikkeuksellisiin kansallisiin toimiin vastaavien vaikutusten varmistamiseksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on Terhon mukaan tyytyväinen moniin uudistuksiin, kuten siihen että oleskeluluvan saaneiden henkilöiden lähtömaiden turvallisuustilanne tarkistetaan jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Eli turvapaikka tarjotaan vastaisuudessa vain niin kauan kuin sille oikeasti on tarvetta, Terho arvioi.

– Turvapaikkapolitiikkaamme järkevöitetään monelta muultakin osin, sanoo Terho.

– Ohjelmassa päätettiin muun muassa, että vastaanottokeskuksille laaditaan järjestyssäännöt päivittäisellä ilmoittautumisvelvollisuudella. Samoin turvapaikanhakijoille pyritään antamaan ruoka- ja vaatekuponkeja vastaanottorahan sijaan. Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä valittavat henkilöt kerätään palautusten tehostamiseksi palautuskeskuksiin. Valitusten käsittelyajaksi heidät lähtökohtaisesti poistetaan maasta odottamaan päätöstä. Perheenyhdistäminen puolestaan tulee jatkossa edellyttämään riittävää toimeentuloa ja riippumattomuutta sosiaalituista.

SUOMEN UUTISET