Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola on lähestynyt sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) kirjallisella kysymyksellä. Eerola haluaa estää Saksasta saapuvan turvapaikkamatkailun.

Eerola kysyy ministeriltä ulkomaalaislain mukaisen seuraamusmaksun asettamisesta tilanteissa, joissa laivayhtiö mahdollisesti laiminlyö velvollisuuttaan tarkastaa ulkomaalaisten matkustajien maahantuloedellytykset.

Finnlines ei tarkasta maahantuloedellytyksiä

Turvapaikanhakijat saapuvat nyt Saksan Travemünden kautta. Suomeen saapumiseen edellytetään viisumivelvollisen maan kansalaisilta niin sanottua yhtenäistä Schengen-viisumia. Myös Schengen-sisärajoilla on pyydettäessä esitettävä matkustusasiakirjat riippumatta siitä, järjestääkö kohdemaa rajatarkastuksia vai ei. Turvapaikanhakijat eivät voi hakea turvapaikkaa Suomesta Saksassa ollessaan.

– Perustelen näkemystäni Schengen -rajasäännöstöllä, jonka mukaan aluksen matkustajista on laadittava luettelo, josta käy ilmi viisumi ja oleskelulupa. Ruotsissa ja Norjassa matkustusasiakirjat tarkastetaan, mutta Finnlines ei tarkasta maahantuloedellytyksiä Saksassa, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden matkustamisen Suomeen.

”Kumiveneet ovat kasvaneet…”

Ulkomaalaislain mukaan Suomi voi ulkorajoillaan määrätä liikenteenharjoittajille 3 000 euron seuraamusmaksun. Eerolan mukaan sisärajavalvonta pitäisi palauttaa, mikäli seuraamusmaksua ei voida suoraan soveltaa sisärajaliikenteessä.

– ”Kumiveneet” ovat kasvaneet viime aikoina, Eerola napauttaa ja muistuttaa että laivayhtiöiden pitäisi toimia yhdenmukaisella tavalla Pohjoismaissa.

SUOMEN UUTISET

Tagit