Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola vaatii lakimuutosta turvapaikkahakemusten käsittelyyn, jotta turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset tai nuoriin tyttöihin kohdistunut seksuaalinen ahdistelu saadaan kuriin.

– Tapauksia on tullut ilmi yhä enemmän. Nyt tarvitaan kiireellinen lakimuutos, jossa turvapaikanhakijan tekemä rikos lopettaa turvapaikkahakemuksen käsittelyn. Parasta olisi tietenkin lopettaa kokonaan turvapaikkahakemusten vastaanottaminen, Eerola sanoo.

Valitusaikaa lyhennetty

Pitkään maahanmuuttoasioiden kanssa työskennellyt Eerola tietää, että turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten määrää on vaikea vähentää.

– Mitä enemmän meille tulee nuoria miehiä turvapaikanhakijoina Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta, niin sitä enemmän tapahtuu seksuaalirikoksia, Eerola toteaa

Hallitus on päättänyt useista toimenpiteistä, joilla tiukennetaan turvapaikkapolitiikkaa.

– Voin mainita yhtenä esimerkkinä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen valitusaikaa on lyhennetty. Turvapaikkapolitiikkaa kiristävien toimenpiteiden vaikutukset eivät kuitenkaan näy hetkessä, Eerola muistuttaa.

Poliisi ei tiedä kaikista tapauksista

Poliisin mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen tänä vuonna yhteensä vähintään 10 raiskausrikokseen ja noin 15 seksuaaliseen ahdisteluun. Kyseessä ovat poliisin tietoon tulleet tapaukset, joista on kirjattu rikosilmoitus.

– Tiedän, että raiskaus- ja ahdistelutapauksia on enemmän kuin mitä julkisuuteen on kerrottu. En ota kantaa mihinkään yksittäistapaukseen, mutta voidaan pohtia, että miten turvapaikanhakijamiehet kohtelevat naisia parisuhteessa. Tulevatko siellä tapahtuneet seksuaalirikokset koskaan ilmi? Eerola kysyy.

Tänään kaksi raiskausepäilyä

Uusimmat raiskausepäilyt paljastuivat perjantaina, kun Seiska kertoi, että poliisi tutkii kahden 14–16-vuotiaan tytön raiskausta Jyväskylässä. Epäillyt raiskaukset ovat tapahtuneet Säynätsalon kaupunginosassa.

– Tutkimme kahta Säynätsalossa tapahtunutta raiskausta, joista on tehty meille rikosilmoitus lokakuussa. Tutkinta on vielä kesken, joten en kerro muuta tässä vaiheessa. Kerron asiasta lisää, jos se siirtyy syyteharkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Eila Koivuniemi Sisä-Suomen poliisista.

Seiskan saamien tietojen molemmat epäillyt ovat Säynätsalon vastaanottokeskuksen asukkaita ja ainakin toinen epäillyistä on yli 20-vuotias. Koivuniemi ei ota kantaa siihen, että ovatko raiskauksista epäillyt turvapaikanhakijoita.

”Ilmoittakaa poliisille”

Raiskaustapausten lisäksi poliisi on saanut eri puolilta Suomea vihje- ja havaintotietoja, joiden mukaan turvapaikanhakijat ovat seurailleet, lähennelleet tai kosketelleet nuoria suomalaisia naisia.

– Kaikista tapauksista ei syystä tai toisesta ole tehty rikosilmoitusta, jonka vuoksi ilmiön laajuudesta ei ole tarkkaa kuvaa. Myös tämmöisistä tapauksista tulisi aina ilmoittaa poliisille, jotta epäasialliseen toimintaan voidaan puuttua ja valvontaa voidaan kohdentaa tarpeen mukaan, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Turvapaikanhakijoiden rikokset rekisteriin

Turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti, joten poliisi seuraa turvapaikanhakijatilanteen vaikutusta turvallisuustilanteeseen ja rikollisuuteen. Poliisin tietojärjestelmiä kehitettiin marraskuussa siten, että järjestelmään on nyt mahdollista tehdä tupa-merkintä aina, kun poliisin tehtävä liittyy turvapaikanhakijaan. Merkintä tehdään, jos turvapaikanhakija on rikoksesta epäiltynä tai aiheuttanut hälytystehtävän.

– Turvapaikanhakijastatuksen merkintämahdollisuus auttaa poliisia muodostamaan paremman kokonaiskuvan turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikosilmiöistä ja poliisitehtävistä. Olemme seuranneet tilannetta alusta alkaen, mutta nyt saamme tarkempaa ja tilastoitavissa olevaa tietoa, Reen toteaa.

MIKA RINNE

Tagit