Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä painotti tänään MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmassa, että turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksiin ajetaan alentamista.

– Lähdemme siitä, että sosiaaliturvan taso on merkittävästi alempi kuin mitä se on ollut tähän saakka. Sitä paitsi sosiaaliturvan ei tarvitse olla rahaa, se voi olla myös aineellista apua.

Ei sosiaaliturvaa ilman velvoitteita

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen täytyy olla Mäntylän mielestä jatkossa voimakkaasti vastikkeellista.

– Tämä edellyttää oleskeluluvan saaneiden ihmisten sitoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei voi olla niin, että sosiaaliturva on kuin automaattinen maksu, joka tulee ilman minkäänlaisia velvoitteita.

– Tässä on nyt vuosien mittaan ollut nähtävissä, ettei kotouttamisessa ole onnistuttu. Meillä on selkeästi tällaisia ryhmiä, jotka eivät vuosien jälkeenkään kykene elättämään itseään, vaan he toistuvasti turvautuvat sosiaaliturvaan tai tulonsiirtoihin. Sellainen linja ei vaan voi enää jatkua, Mäntylä painotti.

Kustannukset vaikuttavat kaikkiin

Mäntylän mukaan turvapaikanhakijat maksavat veronmaksajille miljardeja, johon Suomella ei ole varaa. Siirtolaisvyöry kasvattaa kustannuksia erityisesti poliisin ja terveydenhuollon osalta.

– Jos me emme saa tätä tilannetta hallintaan, niin kustannukset tulevat vaikuttamaan kaikkiin väestöryhmiin. Tätä perussuomalaiset ei missään tapauksessa halua, Mäntylä varoitti.

SUOMEN UUTISET