Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos arvioi tänään Siirtolaiskriisi-kirjan julkistustilaisuudessa, että mikäli maahanmuuttoasioita ei saada kuntoon, maan budjetin tasapainotusyritykset ovat turhia. 

– Maan hallitus yrittää tasapainottaa budjettia ja vähentää kuluja. Tämä on aivan turhaa, jos tulijamäärät pysyvät tällaisina ja maahanmuuttoasioita ei saada kuntoon. Humanitaarinen maahanmuutto maksaa Suomen julkiselle taloudelle niin paljon, Grönroos kertoi tilaisuudessa.

Hallitus ilmoitti tänään 452 miljoonan euron menolisäyksestä vuoden 2016 talousarvioesitykseen. Lisäys johtuu maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

Grönroos eritteli tilaisuudessa turvapaikanhakijoista aiheutuvia kuluja.

– Yksi työikäinen irakilainen tai somalilainen maksaa vuodessa yhteiskunnalle 13000 – 14 000 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut yhden turvapaikanhakijan maksavan noin 13 000 euroa. Varainhoitoyhtiö Front arvioi, että minäli turvapaikanhakijoita on 50 000, aiheutuu tästä vuonna 2016 noin 1,5 miljardin kulu.

– Tulijoiden määrä on vielä suurempi Saksassa ja Ruotsissa. Siellä on jouduttu nostamaan veroja maahanmuuton takia.

Perussuomalainen kansanedustaja Simon Elo toisti tilaisuudessa vaatimuksensa Schengen-sopimuksen lakkauttamista.

Katso kirjanjulkistustilaisuuden videotallenne kokonaisuudessaan allaolevasta videoikkunasta. Tilaisuudessa puhui Grönroosin ja Elon lisäksi myös dosentti Arto Luukkanen (ps.).