Euroopan komission mielestä terrorismi, lähialueiden konfliktit ja pakolaiskriisi voivat luoda talouskasvulle haasteita. Usean maan julkinen talous tarvitsee lisää rahaa pakolaiskriisin hoitoon. Ranska ilmoitti aiemmin lisäävänsä terrorismin vastaiseen torjuntaan satoja miljoonia euroja.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kertoi, että Pariisin terrori-iskujen sarjaan on kiinnitettävä huomiota. Hänen mielestä on liian aikaista arvioida terrori-iskujen vaikutusta talouskasvuun.

Komissio odottaa EU:n ensi vuoden talouskasvuksi 1,8 prosenttia. Yhdysvaltojen talouskasvun odotetaan olevan prosenttiyksikön verran rivakampaa.

Pakolaiskriisiin ei
nähtävissä yhteistä nuottia

Pakolaiskriisi on komission mukaan tuottanut ”merkittäviä uusia suuntauksia joissain jäsenmaissa”. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin näkemykset pakolaiskriisiin on hyvin erilaiset. Merkel on pitänyt kantansa toivottaa tervetulleeksi erityisesti syyrialaiset turvapaikanhakijat, kun taas Unkari on pystyttänyt raja-aitoja siirtolaistulvan tyrehdyttämiseksi.

Puolan valtaan nousseet konservatiivit suhtautuvat nihkeästi pakolaisiin. Ruotsin hallitus on sekin tiukentanut suhtautumistaan turvapaikanhakijoihin, koska kansalaiset ovat aiempaa enemmän huolissaan pakolaisvyöryn keskellä. Maahanmuuttoon torjuvasti suhtautuvat ruotsidemokraatit ovat mielipidekyselyissä kärkipaikalla.

Henri Myllyniemi