Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä patistaa hallitusta vielä ripeämpiin toimiin turvapaikkakriisin hoidossa. 

Hanna Mäntylä (ps.) ei ole tyytyväinen Ylen mittaamaan 8,9 prosentin kannatusmittaustulokseen. Hän korostaa, että PS on saanut hallituksessa aikaan jo paljon, mutta tahtia pitää nyt kiristää huomattavasti.

– Eihän siihen missään olosuhteissa voi olla tietenkään tyytyväinen. Se on nyt selvä viesti meille, että näitä asioita pitää lähteä nostamaan huomattavasti vahvemmin esille. Muun muassa turvapaikka-asian linjauksien ja tavoitteiden pitää tulla hallituksessa paremmin esiin ja vahvemmin käytäntöön. Paljon on tehty asioita, mutta se ei ole riittänyt ja nyt pitää tahtia kiristää huomattavasti, Mäntylä totesi  ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnassa torstaina.

Kotoutujien sosiaaliturvan tiukennus etenee

Mäntylä on jatkuvasti ajanut hallituksessa kiristyksiä oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien sosiaaliturvaan. Hän on esittänyt tiukennuksia ja vastikkeellisuutta.

– Tällä pyrittäisiin poistamaan ylimääräisiä vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelevat Suomeen maahanmuuttajia. Mäntylän mukaan hanke etenee vakaasti ja se viedään läpi.

– Se on täydessä valmistelussa ja etenee koko ajan sosiaali- ja terveysministeriössä. Me lähdemme koko ajan siitä, että se asioita tehdään – että ei pelkästään selvitetä vaan nimenomaan tehdään, Mäntylä painottaa.

– Tämä hanke on jo täydessä vauhdissa ja sitä tehdään vahvassa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Tavoiteaikataulun mukaan uuden lainsäädännön tulee olla voimassa ensin vuoden maaliskuussa, Mäntylä toteaa.

Tiukennukset koskevat nimenomaan oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia, jotka ovat siirtyneet kotouttamisen piiriin.

Myös puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kommentoi galluplukuja tuoreeltaan.

– Luku on sysisurkea, eikä siinä ole mitään hyvää. Pääsyy on ilman muuta ihmisten tyytymättömyys maahanmuuttokriisiin. Vaikka puolueemme linja on Suomen tiukin, se ei tyydytä. Nyt ollaan Egyptin korvessa, mutta täältä noustaan, Soini kertoi Ilta-Sanomille.

Veli-Pekka Leskelä