Presidentti Sauli Niinistö väläyttää rajavalvonnan tiukentamista. Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, voitaisiinko ajatella maahanmuuttolakien kiristämistä. Hän viittasi Norjan esimerkkiin.

– En voi vielä tässä yhteydessä vastata, mutta luulen, että nyt hyvin ymmärretään se, että kun ei löytynyt yhteistä EU-ratkaisuja, niin alkaa tulla näitä kansallisia ratkaisuja. Ja me olemme selvästi nähneet muuallakin Euroopassa, että sitä sitten vähän naapuriin vilkuillaan. Ja mitä naapuri tekee, sen toinen naapuri helposti toistaa, Niinistö pohti.

Niinistön mukaan Suomeen voi tulla Venäjän kautta suuriakin ihmismassoja.

– Ajatuksiin tulee väistämättä, että jos Norja toimii nyt huomattavan päättäväisesti, niin minne se liikenne sitten suhtautuu. Jos Suomessa on kovin paljon vapaampi pääsy, niin siitä sopii kunkin tehdä omat johtopäätöksensä.

Norjan hallitus on esittänyt lakia, jossa Venäjältä saapuvan turvapaikkahakemusta ei käsiteltäisi, koska Venäjä on turvallinen maa. Perussuomalaiset ovat vaatineet Suomeen vastaavasti pikakäännytyksiä.

Niinistö viittasi tiedotustilaisuudessa myös useita kertoja Ruotsin tilanteeseen ja muistutti pääministeri Stefan Löfvenin taannoisen kommentista, jonka mukaan Ruotsissa on ”oltu naiveja”. Ruotsi on harjottanut erittäin liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa.

SUOMEN UUTISET