Perussuomalainen Helsingin kaupungin varavaltuutettu ja varakansanedustaja Mari Rantanen lähetti Maahanmuuttovirastolle tietopyynnön vastaanottokeskusten kustannuksista.

Pyynnössä esitetään saatavaksi kustannustiedot keskuksittain sekä tietoa oheiskustannuksista, joihin kuuluvat mm. terveydenhuoltokustannukset.

– Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiedotteessaan (24.10.), ettei se aio julkistaa yksittäisiä sopimushintojaan. Samassa tiedotteessa sanotaan, ettei Maahanmuuttovirastolle ole esitetty tietopyyntöä koskien vastaanottokeskusten kokonaiskustannuksista. Nyt on, Rantanen perustelee.

Vaikuttaako turvapaikkabisnes
valtakunnan politiikkaan?

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi eilen, että Hotelli Tallukan tiloihin avataan vastaanottokeskus, jonka toiminta on annettu 11.11. rekisteröidylle Kotouma Oy -yritykselle. Kotouma Oy:n päättäjätietoa tai puhelinnumeroa ei ole julkisissa rekistereissä.

– Sopimuksen ja yrityksen rekisteröinnin välinen aikataulu herättää kysymyksen, miten maahanmuuttovirasto neuvottelee sopimukset? Neuvotellaanko ensin ja sitten perustetaan yritys? Rantanen kysyy.

– Valitettavasti politiikan kovaa ydintä varsin lähellä olevat yritykset ovat aiheuttaneet epäilyksiä jopa sen osalta, voiko turvapaikkabisnes vaikuttaa jopa valtakunnallisesti ajettavaan politiikkaan.

Kustannukset kansan tietoon

Rantanen huomauttaa, että vastaanottotoiminta ja turvapaikanhakijoiden kustannukset ovat karkaamassa käsistä.

– On aivan selvää, että tämä toiminta on pakko rahoittaa joko lisävelalla tai säästöillä. On aika siis keskustella, mistä tämä raha otetaan.

– Meidän on pikaisesti laskettava turvapaikanhakijoista aiheutuvat kokonaiskustannukset ja kerrottava ne kansalaisille, Rantanen vaatii.

SUOMEN UUTISET