Pääministeri Juha Sipilä sanoi lauantaina tiedotustilaisuudessa totuudenmukaisesti, että vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus on nyt koetuksella, perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo huomauttaa.

– Suomen on mahdollisimman nopeasti tehtävä kansallinen päätös rajatarkastusten käyttöönotosta. Näin voidaan toimia väliaikaisesti jo nykyisen Schengen-sopimuksen puitteissa. Päätös antaa lähtömaihin ja naapurimaissa oleville selkeän viestin Suomen tiukentuneesta turvapaikkapolitiikasta.

– Siirtolaiskriisin aikana Euroopan unionin ulkorajat vuotavat, tietoa tulijoista ei jaeta sovitusti jäsenmaiden kesken ja terroristit voivat toimia liian helposti maasta toiseen. Jäsenmaa toisensa jälkeen lipsuu yhteisistä pelisäännöistä. Schengen-sopimusta ei suunniteltu tällaiseen tilanteeseen, joten se ei voi toimia tällaisessa tilanteessa, Elo muistuttaa.

Ääri-islamistien sota

Elon mielestä tosiasiat on nyt tunnustettava.

– Schengen-sopimus on lakkautettava, palautettava EU:n sisäiset rajatarkastukset ja mahdollisesti luotava uusi, nykytilanteeseen sopiva sopimus rajojen yli liikkumisesta, Elo vaatii.

– Tammikuussa tehtyjä Charlie Hebdon iskuja ja Pariisin terrori-iskua ei voi pitää yksittäisinä tekoina, vaan ääri-islamistien sotana länsimaista demokratiaa ja vapautta vastaan. Länsimaiden on ymmärrettävä, että terrorismin vastainen sota on todellisuutta ja muutettava politiikkaansa.

”Moniko vielä sulkee silmänsä?”

Elo ihmettelee, miten islamistijärjestö ISIS:n puhe taistelijoiden tuomisesta Eurooppaan turvapaikanhakijoiden joukossa kuitattiin vielä syyskuussa satuiluksi.

– Kuinka usea päättäjä ja asiantuntija vielä sulkee silmänsä todellisuudelta? hän kysyy.

SUOMEN UUTISET

Tagit