Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kuvasi Pariisin tapahtumia järkyttäväksi, brutaaliksi hyökkäykseksi Ranskaa ja koko Eurooppaa vastaan. Hän painottaa, että demokratia ei tule koskaan antautumaan tai kumartelemaan tällaisen väkivallan edessä.

– Ehdottoman tuomittavaa. Väkivalta ei saa ikinä voittaa, eikä sille saa antaa periksi, Ylen haastattelema Soini tiivisti.

Iskun laajuus ja suunnitelmallisuus ja se, kuinka monesta paikasta isketään yhtä aikaa, on Soinin mukaan poikkeuksellista. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka laajasti organisoidusta joukosta on kyse. Isku on vaatinut aseiden hankintaa, rahoitusta ja suunnittelua.

– Iskujen laajuus selviää lähipäivien aikana. Kukaan ei ole vielä ottanut vastuuta, mutta ei mene varmaankaan pitkää aikaa, kun asia selviää.

”Pelolla ei voi hallita”

Kyllä maat tarvitaan taisteluun terrorismia ja väkivaltaa vastaan. Viestin pitää Soinin mukaan olla yksiselitteinen:

– Demokratia ei tule koskaan antautumaan tai kumartelemaan tällaisen väkivallan ja terroristiverkon edessä. Terrorismille ei anneta mahdollisuutta voittaa. Elämän on jatkuttava. Pelolla ei voi hallita länsimaisia demokratioita, ei kiristää eikä uhata.

Soini muistuttaa, että ihmiskunta on ollut monenlaisen terrorin – kommunistisen ja fasistisen hirmutekojen kohteena. Pariisin tapahtumat ovat yksi osa tätä jatkumoa.

– Kyllä nämä diktatuurit ja hirmuvallat lopulta sortuvat siihen omaan väkivaltaansa. Hukkuvat siihen miekkaan, johon ovat tarttuneet. Niitä vastaan pitää voimakkaasti taistella. Yksiselitteinen viesti yhteiskunnan joka tasolla pitää olla se, ettei tällaiselle anneta periksi. Tälle ei anneta sijaa.

Soinilta kysyttiin, synnyttävätkö Pariisin iskut keskustelun turvapaikanhakijoihin liittyvistä turvallisuusuhista.

– Kyllä tämä on varmasti asia, joka nousee esiin, Soini vahvisti.

Terroristien verkostoja ja soluja voi olla eri puolilla maailmaa. Jotkut voivat olla lepäämässä, jotkut voivat olla rekrytoimassa.

– Tästä ei kukaan selviä yksin, tässä tarvitaan kansainvälistä yhteisöä – Yhdysvaltoja, Venäjää, Irania, Suomea, kaikkia.

– On ideologisesti motivoituneita ihmisiä, jotka eivät kaihda antaa omaa henkeään näiden perverssien ja terroria edistävien päämääriensä eteen. Tässä on työsarkaa taistella tätä radikalisoitumista vastaan, mutta myös niitä juurisyitä vastaan.

Lähi-Idän sodat ovat yksi taustakuvio tähän, mutta tietenkään ei voi ajatella, että terrorilla saa maailmassa jotain läpi. Koska jos sellainen malli leviää, terroria ja väkivaltaa syntyy vain entistä enemmän. Terroristit pyrkivät Soinin mukaan iskemään ihmisten turvallisuudentunteeseen ja pääsemään ihmisten ”pään sisään” ja sitä kautta vaikuttamaan. Tämän takia uhrit ovat satunnaisia.

– Syylliset on saatava kiinni, avoimuutta ja demokratiaa on puolustettava.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Ylen sivuilta >

SUOMEN UUTISET

Tagit