

LEHTIKUVA
PS esti: Kaustiselle ei tule turvapaikanhakijoita
Pienessä keskipohjanmaalaisessa Kaustisen kunnassa koettiin eriskummallinen tilanne, kun turvapaikanhakijoita yritettiin ujuttaa kuntaan virkamiespäätöksenä – ilman valtuuston hyväksyntää.
Koko prosessi alkoi 11. marraskuuta ja eteni tavattoman nopeasti.
– Silloin Ankkurin Lastensuojelupalvelut -niminen yksityinen yritys kertoi meille pitämässään infotilaisuudessa olevansa kiinnostunut vuokraamaan kunnan tyhjillään olevia tiloja, jonne olisi majoitettu, kuten meille oli kerrottu, ”noin kaksikymmentä 6-15-vuotiasta lasta”. Infotilaisuuden päätyttyä kävi ilmi, että oikeasti kysymys oli neljästäkymmenestä 17-vuotiaasta nuoresta miehestä, kertoo Kaustisen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Marko Kulpakko.
Päätös asiasta haluttiin tehdä ensin kokonaan virkamiestasolla, mutta siirrettiin kuitenkin kunnanhallituksen päätettäväksi seuraavana päivänä.
Kunnanhallituksessa äänet menivät tasan 4-4, joten puheenjohtajan ääni ratkaisi. Puheenjohtaja oli hyväksyvällä kannalla, mutta hallituksen esitys päätettiin kuitenkin viedä valtuuston kokouksen päätettäväksi vielä samana iltana.
Demokratiaa yritetään kiertää
Kaustisen kunnanvaltuustossa on 15 keskustalaista, 11 perussuomalaista ja yksi sosialidemokraatti. Usein äänestyksissä tulokset noudattelevat linjaa perussuomalaiset vastaan muut, mutta tällä kertaa neljä keskustalaista siirtyi äänestyksessä perussuomalaisten leiriin ja esitys hylättiin äänin 15-12.
– Asia herätti tavattoman paljon keskustelua ja puheenvuoroja käytettiin kolmisenkymmentä. Esitystä vastustavien mielestä asia oli hyvin epämääräinen, sillä tilavuokralle ei ollut mitään aikarajaa eikä takeita siitä, etteikö turvapaikanhakijoita olisi voinut tulla lisääkin. Kaikkiaan entisen vanhainkodin tiloihin voisi majoittaa jopa sata henkeä. Voi sanoa, että koko seutukunta olisi muuttunut dramaattisesti tämän päätöksen myötä, Kulpakko kertoo.
Kulpakko ihmettelee suuresti, että kuntien päätösvaltaa yritetään kiertää erinäisten yritystenkin kautta. Tämä huolestuttava kehitys on viime vuosina ollut nähtävissä Suomessa muuallakin kuin Kaustisella. Kuntien asiat tulisi kuitenkin päättää demokraattisesti valituissa kunnanvaltuustoissa.
Suuri palvelus koko seudulle
Kulpakkoa ihmetyttää sekin, että asian valmistelu oli aivan käsittämättömän nopeaa. Ensimmäisen kerran Kaustisella kuultiin tällaisen yrityksen olevan mahdollisesti kiinnostunut vuokraamaan kunnan tiloja muutama viikko sitten. Infotilaisuus pidettiin keskiviikkona 11. marraskuuta ja jo seuraavana päivänä pidettiin sekä hallituksen että valtuuston kokoukset.
– Vastapuolen pääargumentti kuului, että ei ole tulossa muita. Henkilökohtaisesti pidin kuitenkin riskiä äärettömän suurena ja olen vakaasti sitä mieltä, että teimme Kaustisen kunnalle ja koko seudulle juuri suuren palveluksen, Kulpakko painottaa.
Perussuomalaisilla on ollut Kaustisella aina paljon vaikutusvaltaa ja puolue on toiminut ikään kuin vastavoimana keskustan hegemonialle. Tällä on ollut seurauksensa kunnan paikallispolitiikkaan. Kaustisen yhdelletoista perussuomalaisvaltuutetulle ei esimerkiksi ole hellinnyt yhtään lautakunnan puheenjohtajapaikkaa. Sen sijaan kunnan ainokaiselle demarille on annettu tarkastuslautakunnan puheenjohtajan paikka.
– Hän onkin tavallaan siirtynyt keskustan hommiin, toteaa Kulpakko.
Kuvassa: Turvapaikanhakijoita Kemin rautatieasemalla 14. syyskuuta 2015.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vastaanottokeskusten kustannukset julkisiksi – vai estävätkö poliittiset sidonnaisuudet?

Halla-aho: Ruotsista tulijat käännytettävä rajalta, vaellus saatava loppumaan keinolla millä hyvänsä

Hakkarainen: Reumasairaalan rahat valuivat terroristeille
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää