Suomen Punainen Risti avasi vastaanottokeskuksen Saarijärven Kolkanlahden kylään syyskuussa. Nyt paikkakunnalla asuu yli 300 turvapaikanhakijaa. Osa heistä on aiheuttanut häiriöitä ja poliisi tutkii teinityttöön kohdistunutta seksuaalista ahdistelua. Saarijärven kaupunginvaltuuston ja Kolkanlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sami Tuominen on huolissaan.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka pelkäävät, että jotain pahaa tapahtuu turvapaikanhakijoiden taholta. Tyttöjen perään on huudeltu ja äskettäin paljastui epäily lapsen ahdistelusta. Lisäksi turvapaikanhakijat ovat tulleet ihmisten pihoille kielloista huolimatta, Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan monet vanhemmat ovat alkaneet kuljettaa autolla lapsia kouluun ja harrastuksiin, kun aiemmin lapset kulkivat lyhyet matkat itsenäisesti.

– Itselläni ja monilla muilla ylä-aste- ja lukioikäisten tyttöjen vanhemmilla on suuri pelko lasten turvallisuudesta. En osannut arvata ennen vastaanottokeskuksen perustamista, että rauha menee Saarijärvelläkin.

Laittomuuksia ei pidä hyssytellä

Turvapaikanhakijoiden tekemistä laittomuuksista pitää Tuomisen mielestä puhua avoimesti.

– Asioista pitää pystyä puhumaan ilman vähättelyä, liioittelua tai hyssyttelyä. Ihmiset kyllä näkevät, jos poliisiauto käy vastaanottokeskuksessa. On hyvä, että valtiovalta on herännyt ja alkanut ottaa kantaa turvapaikanhakijoiden tilanteeseen.

Tuominen haluaa, että Saarijärvellä järjestetään lähiaikoina kuntalaisille avoin keskustelutilaisuus turvapaikanhakijoista, jotta ihmiset saavat oikeaa tietoa ja huhuilta katkaistaan siivet.

– Jokaisella paikkakunnalla on oma äänekäs porukkansa, joka vastustaa turvapaikanhakijoita. Minua mietityttää, että mitä tapahtuu, jos normaaliperheiden isien pinna palaa ja alkaa kostonkierre.

Poliisi tutkii ahdistelua

Saarijärvellä on kuohuttanut ihmisten mieliä turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset eri puolilla Suomea. Lisäksi pelkoa aiheuttaa tieto, että kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa on houkutellut oman paikkakunnan lasta seksuaalisiin tarkoituksiin.

– Epäilemme, että irakilaismiehet seurasivat keskiviikkona Saarijärven keskustassa alle 15-vuotiasta tyttöä, huutelivat hänelle, tekivät käsillään seksuaalisia eleitä ja tarttuivat häntä kädestä kiinni, kertoo rikoskomisario Timo Hänninen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan tyttö ja miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, ja tilanteessa ei käytetty väkivaltaa. Poliisi otti kiinni epäillyt 20- ja 30-vuotiaat miehet keskiviikkona. Toinen miehistä vapautettiin torstaina kuulustelujen jälkeen ja toinen on pidätettynä.

– Kaikista rikokseen tai häirintään liittyvistä tapauksista pitää välittömästi ilmoittaa poliisille, Hänninen muistuttaa.

Vääryydet tuomitaan

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tapani Mäki tuomitsee turvapaikanhakijoiden tekemät laittomuudet.

– Turvapaikanhakijoilla on erilainen kulttuuri Suomeen verrattuna. Esimerkiksi naisen arvo on erilainen kuin länsimaissa. Väärintekijät täytyy pidättää heti ja karkottaa maasta pois, Mäki sanoo.

Mäen mielestä Suomi menee voimavarojensa kanssa yli äyräiden turvapaikanhakijoiden auttamisessa.

– Suomalaiset köyhät ja vanhukset jäävät auttamatta, kun rahaa palaa turvapaikanhakijoihin. Suomi saa nyt opetuksen sinisilmäisestä turvallisuuden alasajosta. Miksi meille tulee turvapaikanhakijoita yksinomaan islamilaisista maista? Mäki kysyy.

Ongelmatapaukset siirretään
toiselle paikkakunnalle?

Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen kävi torstaina Kolkanlahden vastaanottokeskuksessa opettamassa maan tapoja turvapaikanhakijoille.

– Viestini heille oli, että emme hyväksy minkäänlaista lapsiin tai muihinkaan ihmisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää.

Vastaanottokeskuksessa oli paikalla noin 250 turvapaikanhakijaa ja he vaikuttivat Rusasen mielestä hämmästyneiltä kuulemastaan.

– Orastava pelon ilmapiiri on saatava loppumaan. Uskon, että keskustelu vastaanottokeskuksessa teki käyttäytymisen rajat selväksi. Laittomuuksiin syyllistyneet saavat todennäköisesti lähdön vastaanottokeskuksesta jollekin muulle paikkakunnalle, Rusanen sanoo.

Kuvassa: Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin. Kuvituskuva.

MIKA RINNE

Tagit