Ulkoministeri Timo Soini kävi tänään pitämässä puheen Nummelan torilla. Edelleen kansalaisten huolet kohdistuivat turvallisuuteen sekä pakolaisiin.

– Maahanmuuttoa on kiristetty ja sitä kiristetään edelleen. Pitää muistaa esimerkiksi se, että  turvapaikanhakija ei saa pysyvää oleskelulupaa, ne ovat neljän vuoden määräaikaisia.

Tällä tarkoitetaan sitä, että myönteinen turvapaikkapäätös johtaa kyllä jatkuvaan oleskelulupaan, mutta neljän vuoden kuluttua lupa on uusittava. Jos henkilö on maassaoloaikana tuomittu esimerkiksi vakavaan rikokseen, voidaan myönteinen turvapaikkapäätös peruuttaa.

– Mielestäni tämä on toimiva ratkaisu, Soini toteaa.

Hakemus on käsiteltävä

Soini otti puheessaan esille myös kansalaisten toiveet pistää rajat kiinni niin, että pakolaisia ei tulisi Suomeen enempää.

– Ihan hyvä ajatus, mutta ei käytännössä ole mahdollista. Esimerkiksi: onhan meillä rajat kiinni Venäjältäkin, mutta jos joku sieltä pääsee läpi ja hakee turvapaikkaa, niin hakemus on pakko käsitellä.

Soini myös muistuttaa, että kaikesta huolimatta Suomen on tehtävä pakolaiskriisissä oma osuutensa.

– Olen tavannut karmeita, todella julman kidutuksen kokeneita pakolaisia, hakattuja lapsia ja naisia. Perussuomalaisten linjaus on se, että pakolaisleirille pitäisi mennä ottamaan sellaiset turvaan, joiden pakolaisstatus on oikeasti todettu. Ei niin, että heitä tulee salakuljetusbisneksen kautta rajan yli.

”Suomessa tiedetään, keitä täällä on”

Pakolaisten määrän hallintaan liittyvistä kiristyksistä Soini ottaa puheessaan esille rajatarkastukset. Tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikkahakijat ohjataan järjestelykeskuksiin, ja jokaiselta heistä otetaan sormenjäljet.

– Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa tiedetään, keitä täällä on. Tämä helpottaa henkilön maasta poistamista, jos turvapaikkahakemuksen päätös on kielteinen.

Yhteinen vihollinen Isis

Ulkoministerinä Soini lupaa puheessaan keskittyä kansainvälisiin suhteisiin. Hän toteaa, että yhteistyöllä voidaan kukistaa Syyrian ja Irakin sisällissodat, ja siten voidaan vaikuttaa myös pakolaisten määrään.

– Olen tavannut esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ja ulkoministeri John Kerryn. Ensi keväänä menen Kiinaan tapaamaan valtionmiehiä. Tilanne on se, että jos ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole kunnossa, mikään ei ole kunnossa.

Soini tarkentaa siten, että vaikka Suomi ei halua sotia, niin silti muita maita autetaan.

– Kun on sellainen uhka kuin Isis olemassa, joka yrittää vetää koko maailman samaan sotaan, niin kyllä me autetaan muita maita estämään se.

VERA MIETTINEN

Tagit