Pohjoismaiden ulkoministerit hakevat vauhdikkaasti yhteisymmärrystä yhteisistä linjauksista pakolaisongelman hoitoon. Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi asiasta eduskunnan käytävällä keskiviikkona.

– Meillä on ministerikokous lähiaikoina joko ulkoasiainneuvoston tai Nato-kokouksen yhteydessä. Käymme läpi kaikki toimenpiteet, joita erimaissa on tekeillä turvapaikka- ja pakolaisasioissa, jotta saisimme kaikissa Pohjoismaissa parhaat toimenpiteet toimeen ja pystyisimme estämään turvapaikkashoppailun Pohjoismaiden välillä.

Linja yhtenäistymässä

Onko tässä tapahtunut muutaman päivän aikana jonkinlainen kumous, kun Ruotsikin tuli samoille´linjoille kuin Tanska, Norja ja ehkä Suomikin?

– Niin, kyllä joku on aina viimeinen ja joku ensimmäinen, Soini aprikoi.

Mikä on Teidän osuutenne tässä?

– Merkittävä, Soini naurahti.

”Kylmässä on vaikeaa papereitta”

Soini aprikoi myös turvapaikkaa vaille jäävien henkilöiden tulevaisuutta kaukaisessa pohjoisessa turvapaikkakäsittelyn päätyttyä. Eurooppalainen käytäntöhän on ollut, että moni on jäänyt maahan paperittomana.

– Eivät kaikki voi tänne kylmään jäädä paperittomina ja rahattomina, jos he eivät ole oikeutettuja paperittomien terveydenhuoltoon, Soini otaksui.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit