Syyttäkää turvapaikkatilanteesta itseänne. Näin Tanskan hallitus vastasi Ruotsille, joka pyysi EU:lta apua hallitsemattomaksi riistäytyneeseen turvapaikkakriisiin. Asiasta kertoi Nyheter Idag viime perjantaina. 

Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on ollut viime vuosina Euroopan ja koko maailmankin mittakaavassa hyvin liberaalia. Ruotsiin on jatkuvasti suuntautunut paljon tulijoita, mutta nyt heitä on ennätyksellisen paljon. Maanantaina saapui 2160 henkilöä, joista noin puolet on Afganistanista. Ylen mukaan viime viikolla rikottiin viikkokohtainen ennätys, 10 822 tulijaa.

– Ruotsi on pitkään kantanut kohtuuttoman suurta vastuuta muihin EU-maihin verrattuna, ja meidän tilanteemme on nyt erittäin kireä, kommentoi pääministeri Stefan Löfven aiemmin uutistoimisto TT:lle.

Nopea muutos ilmapiirissä

Aiemmin ministeritasolla puhutiin sydämien avaamisesta tulijoille. Nyt puhutaan järjestelmän romahtamisesta.

Harva ruotsalainenkaan hehkuttaa enää avointa kansankotia. Sanomalehti Aftonbladet kirjoitti äskettäin, että enää yksi kymmenestä ruotsalaisesta toivoo maan vastaanottavan lisää pakolaisia.

– Ruotsalaiset ovat itse ajaneet itsensä tähän tilanteeseen. He ovat vuosikausia harjoittaneet äärimmäisen sallivaa maahanmuuttopolitiikkaa, Tanskan maahanmuutto- ja integraatioasioista vastaava ministeri Inger Støjberg totesi.

Hän kertoi paikallisen TV2:n haastattelussa myös, että Tanska saattaa kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa vielä entisestään.

Ruotsille ei Tanskalta heru apua eikä ymmärrystä. Tanskan ulkoministeri Kristian Jensen totesi, että Ruotsi on itse vastuussa päätöksistään ja joutuu nyt elämään seuraustensa kanssa.

Vielä äsken oli toisin

Vielä kaksi kuukautta sitten puheet Ruotsissa kuulostivat kovin erilaisilta. Pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Kristina Persson totesi televisioidussa väittelyssä, että Ruotsin asiat ovat Tanskaa paremmalla tolalla, koska maahan saapuu niin paljon turvapaikanhakijoita.

– Ruotsin talouselämä saa pitkällä aikavälillä etua turvapaikanhakijoista. Väestömme ikääntyy. Meidän pitää saada työmarkkinoille lisää väkeä täyttämään eläkkeelle lähtevien paikat, Persson hehkutti aiemmin.

SUOMEN UUTISET