

Bernd von Jutrczenka
Merkel tiukentamassa pakolaispolitiikkansa linjaa – perheenyhdistäminen rajataan valtaosalta pois
Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, että Saksaan tulleiden pakolaisten tulee varautua perheenyhdistämisessä hyvin pitkiin odotusaikoihin. Merkelin tiedottaja Steffen Seibert kertoi, että syynä on maahanmuuttoviranomaisten kohtaama ruuhka.
Merkel, CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer ja sosialidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel sopivat, että valtaosa turvapaikanhakijoista saisi suojelua toissijaisella perusteella. Tällöin toissijaisen suojelun vuoksi saaneet eivät olisi oikeutettuja pakolaisasemaan, eivätkä he voisi hyödyntää perheenyhdistämisohjelmaa.
EU:n uudessa suunnitelmassa vastaanottokeskuksia tulisi niin kutsutun Balkanin reitin varrelle kauttakulkumaina toimiviin maihin.
Maan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble toisti sunnuntaina televisiohaastattelussa puheenjohtajien viestin.
– Perheenyhdistämiset voidaan ja ne pitää rajoittaa henkilöiltä, jotka saavat toissijaisen suojelun perusteella turvapaikan, Schäuble kertoi.
Jordaniasta voi tulla uusi turvapaikanhakijoiden aalto
Syyrian eteläisessä naapurimaassa Jordaniassa on arviolta noin miljoona Syyriasta paenneita. Neljännes heistä on aikeissa lähteä Jordaniasta, koska taistelut Syyrian puolella ei näytä laantuvan.
Kreikkaan saapui lokakuussa 200 000 siirtolaista. Tämä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.
Valtaosa Jordaniassa lähtöaikeissa olevista tähyilee Eurooppaan. Turvapaikanhakijoiden virta voi siten jatkua kiivaana keväällä, kun Välimeren sääolosuhteet taas paranevat.
Kreikkaan saapui lokakuussa 200 000 siirtolaista. Tämä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.
EU kaavailee vastaanottokeskuksia myös EU:n ulkopuolisiin maihin
EU on aikeissa hylätä vanhan ajatuksen turvapaikanhakijoiden taakanjaosta. Alunperin ajatuksena oli siirrättää Kreikkaan ja Italiaan saapuneita turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin. Kesällä EU-päättäjät turvautuivat määräenemmistöpäätöksen 160 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisessa. Toistaiseksi sijoitettuja on kuitenkin vain hieman yli sata.
EU:n uudessa suunnitelmassa vastaanottokeskuksia tulisi niin kutsutun Balkanin reitin varrelle kauttakulkumaina toimiviin maihin. Keskukset tulisi myös Serbiaan ja Makedoniaan, joista kumpikaan ei ole EU-jäsenmaa.
Keskuksissa rekisteröityneet tulisivat oikeutetuksi tulla EU:n uudelleensijoitusohjelmaan. Eurooppaan tulleet turvapaikanhakijat eivät ole olleet halukkaita rekisteröityä Kreikassa ja Italiassa, vaan ovat halunneet matkata sisemmälle Eurooppaan.
EU-maiden sisäministerit sopivat maanantaina myös siitä, että turvapaikanhakijoiden tulee myös elää heille osoitetussa maassa suojelua vastaan.
– Tässä ei saa olla a la carte -ruokalistaa. Maahanmuuttajilla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia, Luxemburgin sisäministeri Jean Asselborn totesi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Ruotsista tulijat käännytettävä rajalta, vaellus saatava loppumaan keinolla millä hyvänsä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.