

LEHTIKUVA
Somalialaisen lapsimorsiamen perhehelvetti: ”Pelkään henkeni puolesta”
Somaliasta Suomeen saapunut, väkivaltaisesta aviomiehestään eronnut Ama pelkää entisen puolisonsa julmaa kostoa.
”Syyskuinen aamu oli kylmä. Olin juuri saanut lapseni puettua haalareihin, kun sain tekstiviestin mieheltäni. Hän uhkasi ”hakea” lapseni tarhan pihalta ja viedä heidät pois luotani. Yritin esittää reipasta kahden pienen lapseni takia. Työnsin vaunuja vauhdilla vasten viimaa, enkä katsonut taakseni.”
Nyt tuosta tapahtumasta on yli vuosi. Ama on saanut avioeron ja lähestymiskiellon ex-puolisolleen.
– Olen yhä hyvin varuillani, sillä ex-mieheni asuu samassa kaupungissa hyvin lähellä minua. En pelkää itseni, vaan lasteni puolesta, hän huokaa.
Naitettiin serkulle 15-vuotiaana
Ama on kotoisin Somaliasta. Hän oli 15-vuotias, kun hänet naitettiin serkkunsa kanssa. Hänellä ei ollut avioliittoon sanomista, sillä liitto sovittiin Aman isän ja hänen ex-miehensä vanhempien kesken.
– Olen asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Tulin tänne ex-mieheni ja hänen äitinsä kanssa turvapaikanhakijana. En osannut suomea. Olin raskaana ja täysin mieheni huolenpidon ja tietojen varassa, Ama muistelee.
Helsingin yliopiston islamin tutkija Sylvia Akarin mukaan serkkujen väliset avioliitot ovat yleisiä, joskin niiden yleisyys on vähentynyt.
– Järjestetty avioliitto tarkoittaa liittoa, josta sovitaan perheiden kesken. Islamilaisen lain mukaan molemmilta nuorilta pitää saada liitolle suostumus, muuten se ei ole pätevä. Valitettavasti myös painostusta tapahtuu sekä naisten että miesten kohdalla.
Sallitut puolisot on määritelty Koraanissa. Siinä kielletään muun muassa lähisukulaisten avioliitot. Akar kertoo myös, että avioliiton solmimisiät on määritelty muslimimaiden perhelaeissa.
– Yleisimmin se on 18 vuotta. Lapsiavioliittoja solmitaan Saudi-Arabiassa ja Jemenissä, missä avioliiton alaikärajaa ei ole laissa määritelty, hän tarkentaa.
Miehen armoilla
Amalle on raskasta kerrata avioliittonsa tapahtumia. Hän on tottunut varomiseen ja pahoinpitelypurkausten välttelyyn. Väkivallan syyksi riitti esimerkiksi pitkittynyt kauppa- tai leikkipuistoreissu.
– En vieläkään aina muista, että nyt voin toimia tai sanoa, kuten parhaaksi näen. Mieheni oli äkkipikainen luonteeltaan. Hän saattoi suuttua pienestäkin pieleen menneestä asiasta.
– Avioliittomme ensimmäisen vuoden aikana hän ei ollut väkivaltainen, mutta Suomeen saavuttuamme hän alkoi käyttäytyä uhkaavasti, hän sanoo.
Raskausaikakaan ei estänyt lyöntejä
Ama kertoo, että hänen miehensä pelkäsi naapureiden reaktioita eikä uskaltanut korottaa ääntään.
– Hän kävi minuun käsiksi yleensä iltaisin. En uskaltanut äänehtiä, sillä pelkäsin lasten tai naapurien kuulevan ja soittavan poliisille. Minun oli pakko kestää läpsimistä ja lyöntejä ”hiljaa huutaen”. En uskaltanut edes ajatella, mitä olisi tapahtunut jälkikäteen, jos poliisi olisi tullut kotiimme selvittämään mieheni toimintaa, Ama sanoo.
Aman lapset onneksi säästyivät lyönneiltä.
– Kuusivuotias tyttäreni oli kyllä usein vaarassa, sillä raskausaikakaan ei estänyt miestäni lyömästä minua.
Islamin tutkija Akarin mukaan kunniaan liittyvä väkivalta ei ole sallittua.
– Islamilainen laki ei hyväksy oman käden oikeutta. Tosin joissakin maissa naisen murhasta saa lievemmän tuomion, jos sen tehnyt mies on tullut vaimonsa pettämäksi, hän myöntää.
Avioeroon turvakodin kautta
Ama palaa muistelemaan vuoden takaisia tapahtumia. Ulospääsy tilanteesta löytyi päiväkodin kautta.
– Lastentarha oli ainoa paikka, jossa en pelännyt ja jossa uskalsin vihdoin puhua. Siellä sain myös keskustella tulkatusti lastentarhanopettajan kanssa. Minulle kerrottiin maahanmuuttajanaisten turvakodista, johon pääsin suojaan selvittämään tilannettani.
– Myös poliisi ja sosiaalityöntekijä auttoivat minua eteenpäin. Sain avioeron vireille ja mieheni ulos asunnostamme. Miehelleni annettiin myös perhettäni koskeva lähestymiskielto, hän sanoo.
Mies saa eron perustelematta, nainen ei
Islamin tutkija Akar sanoo, että avioerokäytännöt vaihtelevat suuresti eri maissa. Marokon vuoden 2004 lakiuudistuksen mukaan nainen saa eron samoin perustein kuin mies.
– Monissa maissa naisen pitää pystyä esittämään perustelut eron saadakseen. Näitä syitä voivat olla miehen väkivaltaisuus ja se, ettei mies pidä perheestä taloudellisesti huolta. Myös miehen katoaminen ulkomaille tai miehen impotenssi ovat riittäviä syitä. Mies saa eron ilmoittamatta siihen sen kummempaa syytä, hän tarkentaa.
Moniavioisia liittoja myös Suomessa?
Tutkija kertoo islamilaisen avioliiton perustuvan Koraanin jakeeseen 4:3: ”Jos pelkäätte, ettette kykene olemaan oikeudenmukaisia orvoille, ottakaa niin monta vaimoa kuin haluatte, kaksi, kolme tai neljä, mutta jos pelkäätte ettette osaa olla tasapuolisia vaimoillenne, ottakaa vain yksi vaimo tai orjattarianne. Näin te pysytte parhaiten kaidalla tiellä.”
Kasvavan maahanmuuton myötä Suomessa täytyy huomioida myös mahdolliset moniavioiset liitot.
– Polygamiaa eli moniavioisuutta on rajoitettu melkein kaikissa muslimimaissa maallisella lainsäädännöllä. Tunisiassa se kiellettiin kokonaan heti maan itsenäistyttyä 1956. Kieltoa perusteltiin sillä, että kukaan mies ei pysty olemaan tasapuolinen edes kahden vaimon välillä, Akar selventää.
Kysymykseen miten suomalainen yhteiskunta voi vastaanottaa moniavioisen perheen, Akar vastaa:
– Moniavioisuus ei ole kovin yleistä ainakaan kaupungeissa. Monesti muslimit puolustavat moniavioisuutta sillä, että on armeliaampaa ensimmäiselle vaimolle jäädä perheeseen kuin palata takaisin isänsä luo, esimerkiksi siinä tapauksessa että nainen on hedelmätön. Suomessa toimitaan Suomen lakien mukaan. Joillakin imaameilla on oikeus vihkiä, mutta näissäkin avioliitoissa täytyy noudattaa Suomen lakia.
Kuvassa: Kahdeksanvuotias Nojoud Muhammad Nasser naitettiin 30-vuotiaalle aviomiehelleen Jemenissä. Lopulta oikeus purki avioliiton, koska ”tyttö ei ollut saavuttanut vielä puperteettiaan”. Tytön perhe joutui maksamaan aviomiehelle 250 dollarin vahingonkorvaukset.
Juttua muokattu 8.11.2015 klo 12.03.
HELI-MARIA WIIK
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuuttoaalto sai Supon tiukentamaan uhka-arviotaan

Alaikäisistä turvapaikanhakijoista tuli bisnes

Mäntylä: Nuoria naisia pakkonaitetaan Suomessa – asia otettava hyvin vakavasti

Ruotsi kyseli apua turvapaikkakaaokseen – Tanska tylynä: ”Syyttäkää tilanteesta itseänne”

Eerola: ”Mitä enemmän Lähi-idästä ja Afrikasta tulee maahanmuuttajia, sitä enemmän raiskaukset lisääntyvät”

Suomalaisnaisten ja irakilaisten miesten väliset avioliitot yli kaksinkertaistuivat vuoden aikana – Hakkarainen: ”Härski keino pyrkiä Suomeen”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Työelämägallup: Ulkomaisen työvoiman kannatus on laskenut merkittävästi
Tiettyjen tahojen hokema ”huutava työvoimapula” ei uppoa enää suomalaisiin. Suomen Yrittäjien työelämägallupin mukaan enää 44 prosenttia kannattaa ulkomaisen työvoiman haalimista suomalaisille työmarkkinoille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää