Saksan liittokansleri Angela Merkelillä on pulma: pakolaiseksi hakeutuvat syyrialaiset eivät halua integroitua saksalaiseen kulttuuriin. Useat eivät ole halukkaita oppimaan saksan kieltä. Tällöin heidän on vaikeaa löytää itselleen työpaikkaa ja he jäävät sosiaaliturvan varaan. Syyrialaisten tilanteesta uutisoi uutistoimisto Bloomberg.

Moni syyrialainen haluaa lisäksi palata Syyriaan, kunhan sotatoimet maassa rauhoittuvat. Bloombergin haastattelemat kertovat, että siellä he voivat kasvattaa lapsensa ”kunnon muslimeiksi”.

Saksan demografia tarvitsee maahanmuuttajia

Merkelin toiveena saattoi olla se, että syyrialaiset oikaisevat Saksan demograafiset luvut. Saksan väestö on tulevaisuudessa supistumassa. Syyrialaisten mukaan he ovat kuitenkin vain oleskelemassa Saksassa. Sen vuoksi kielen oppiminenkin koetaan täysin turhaksi.

– En halua siteitä tänne. En halua oppia saksaa, enkä halua integroitua, kertoo 23-vuotias Mariam arabiaksi Bloombergille.

Kun Merkel syyskuun alussa käytännössä avasi ovet kaikille syyrialaisille, hän kertoi syyrialaisten olevan Saksan tulevia veronmaksajia. Ilman kielitaitoa työpaikkoja on hankala löytää. Bloombergin mukaan kaksi erillistä yhteiskuntaa voivat johtaa jännitteisiin.

Demograafisesta avusta voi hyvinkin tulla vain muutaman vuoden mittainen julkisen hallinnon kuluerä. Se saattaa myös koitua Merkelin oman poliittisen uran flopiksi. Hänen johtamansa kristillisdemokraattien riveistä on alkanut kuulua huolestuneita kannanottoja, koska syyrialaisten virtaus Saksaan käy edelleen vilkkaana.

Kriisi omalla pihalla

Saksa on selvinnyt pienin vaurioin Euroopan viimeaikaisista kriiseistä. Saksalaiset pankit pelastuivat kaikkien euromaiden kasattua tukipaketteja. Euromaat ottivat harteilleen pankkien epävarmat saatavat. Toki Saksakin osallistui pankkitukitalkoisiin suurella osuudella. Saksa vältti kuitenkin pahemman luokan talouskriisin.

Venäjän toimet Ukrainassa eivät myöskään laukaisseet suurta kriisiä saksalaisten arkeen. EU:n laatimat talouspakotteet ja Venäjän tekemät vastapakotteet eivät juuri näkyneet Saksan taloudessa.

Syyrialaisten valtaisiin mittasuhteisiin paisunut maahantulo sen sijaan näkyy saksalaisten elämässä. Ja koska vaellus jatkuu edelleen, ei maahanmuuttokriisi ole vielä saavuttanut lakipistettään.

Ahtaat tilapäismajoitukset

Saksan vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä. Pakolaisaseman saaminen edellyttää runsaasti byrokratiaa ja erilaisten lomakkeiden täyttöä.

Tilapäismajoituksissa käyttöön on otettu kouluja, kaupungintaloja ja vanhoja kasarmirakennuksia. Syyrialaisten rekisteröinnissä on pullonkaula.

Syyrialaisten intoa integroitua saksalaiseen kulttuuriin heikentävät tilapäismajoituksen lisäksi myös sääolosuhteet sekä islamin uskonnon puute.

Henri Myllyniemi