

LEHTIKUVA
Ruotsi natisee liitoksistaan turvapaikkaa hakevien vuoksi
Ruotsin virallisten arvioiden mukaan maahan saattaa tulla tänä vuonna jopa 190 000 pakolaiseksi hakeutuvaa ihmistä. Määrä on yli kaksinkertainen kolmen kuukauden takaiseen arvioon. Ruotsi onkin harkitsemassa ottavansa osaa niin sanottuun turvapaikkaa hakevien taakanjakosopimukseen.
– On kuin meillä olisi yhteinen raja Turkin kanssa, Ruotsin maahanmuuttoviraston johtaja Anders Danielsson kertoo talouslehti Financial Timesille tilanteen vakavuudesta.
Kustannukset kaksinkertaistuvat
Danielsson kertoo olevansa huolissaan ennen kaikkea majoituksesta. Vuodepaikoista on arvioitu muodostuvan jopa 40 000 vuoteen pula. Maan maahanmuuttovirasto pystytti hätämajoituksena 350 lämmitettävää telttaa tilapäismajoitukseksi.
Ruotsin maahanmuutosta vastaava ministeri Morgan Johansson toteaa, ettei tilanne ole kestävä. Ruotsista turvapaikkaa haetaan suhteellisesti eniten Euroopan maista suhteutettuna maan väkilukuun.
Uuden turvapaikanhakijoiden määrän arvion vuoksi Ruotsin poliittinen ilmasto on muuttunut. Maahanmuuttoa ankarasti kritisoivien ruotsidemokraattien lisäksi rajatarkastuksia on vaadittu paikoin hallituspuolueistakin käsin.
Ruotsin maahanmuuttovirasto on arvioinut, että uusien tulijoiden arvioiden vuoksi maan maahanmuuttokustannukset kaksinkertaistuvat jo vuonna 2017. Kustannukset olisivat tuolloin 60 ja 73 miljardin kruunun välillä, mikä on noin 6,5-8 miljardia euroa.
Todellisten kustannusten laskeminen on kuitenkin vaikeampaa, sillä ruotsalaisviranomaisilla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon maassa on laittomasti oleskelevia.
– Emme tiedä, sillä meillä ei ole rajoja, Danielsson toteaa ytimekkäästi laittomien oleskelijoiden määrästä.
EU:n taakanjakosopimuksesta apua?
Mikäli Ruotsi ottaisi osaa EU:n määräenemmistöpäätöksella runnottuun turvapaikanhakijoiden taakanjakosopimukseen, voisi Ruotsista jyvittää jopa 54 000 turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin. Alunperin taakanjakosopimusta kaavailtiin Kreikan ja Italian avuksi. Turvapaikanhakijat rantautuvat pääosin näihin kahteen maahan.
Johanssonin mukaan Ruotsilla on hyvin vahvat syyt olla mukana taakanjaossa. EU-maat ovat kaavailleet siirtävänsä turvapaikanhakijoita pahoin kuormittuneista maista vähemmän kuormittuneisiin maihin.
Sopimuksen ajatuksena on siirtää peräti 160 000 turvapaikanhakijaa. Toistaiseksi sopimuksen nojalla on siirretty vain 854 ihmistä. Pakolaisjärjestöt ovat kritisoineet EU:n kykyä toteuttaa päätöksiään.
Saksa nuiji uusia lakeja turvapaikanhakuun
Äkillisestä maahanmuutosta on ollut ikäviä seurauksia. Sekä Saksassa että Ruotsissa on tehty tuhopolttoiskuja vastaanottokeskuksiin. Dresdenin kaupungista alkaneet niin sanotut Pegida-marssit ovat hiljentymisen jälkeen keränneet jälleen tuhansia marssijoita. Marssijat protestoivat islamilaisen kulttuurin leviämistä Saksaan.
Saksan hallitus aikaisti kahdeksalla päivällä uusia lakeja, joiden arvellaan helpottavan ja vauhdittavan turvapaikanhakijoiden käsittelyä. Saksan lakien mukaan Balkanin maat ovat nyt turvallisia maita, joihin hakijat voidaan palauttaa viipymättä.
Lisäksi Saksa ei myönnä enää rahallista korvausta turvapaikanhakijoille, vaan maassa jaetaan kuponkeja niin ruokaan kuin muihinkin perustarvikkeisiin. Tämän on ajateltu hillitsevän erityisesti taloudellisista syistä Saksaan saapuvien siirtolaisten määrää.
Saksa kuitenkin korostaa, etteivät uudet lait ole tarkoitettu syyrialaisten tai muiden sota-alueilta paenneita ihmisiä vastaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho varoittaa: ”Meillä on pian kaduilla paljon pettynyttä ja turhautunutta porukkaa”

Soini: Hallitsematon maahanmuutto tyrehdytettävä nopeasti

Slovenia saattaa pyytää EU:lta sotilasapua maahanmuuttokriisin vuoksi

Saksan ja Itävallan välit kiristymässä

Alaikäisistä turvapaikanhakijoista tuli bisnes

Saksassa ongelma: Syyrialaiset eivät halua integroitua

Pohjoismaiden ulkoministerit estävät turvapaikkashoppailua
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää