Ulkoministeri Timo Soinilta tiedusteltiin Ykkösaamussa siirtolaiskriisin hoidosta. Hän kertoi toimenpiteistä, joilla tilannetta otetaan haltuun mutta korosti, että onnistumista voidaan arvioida vasta kuukausien päästä. Soini kommentoi myös kriisin vaikutusta perussuomalaisten galluplaskuun. 

– Tässäkin asiassa pitää olla realistinen. Ei kukaan, kaikkein vähiten perussuomalaiset, ole Suomeen kutsunut 20-30 000 turvapaikanhakijaa. Tilanne johtuu siitä, että EU ei noudata omia sääntöjään, Syyriassa ja Irakissa on sota ja pakolaisleireillä on laiminlyöty elinolosuhteet. Tällä epävarmuudella on luotu markkinat ihmissalakuljettajille, Timo Soini kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Tilanne ei korjaudu sormia napsauttamalla

Nyt tehdään tietenkin toimenpiteitä tilanteen ottamiseksi haltuun. Perjantain Työmiehen tuumaustunnilla ministeri Hanna Mäntylä esitteli täysin vastaansanomattomasti omalta sektoriltaan, mitä toimenpiteitä ollaan tekemässä vetovoimapuolelle. Soini itse on neuvotellut esimerkiksi Irakin ulkoministerin kanssa New Yorkissa palautussopimuksesta jaRuotsin Margot Wahlströmin kanssa siitä, miten kauttakulkuun saadaan tulppaa. Maanantaina kauttakulun toimenpiteistä neuvotellaan EU:n ulkoministerien kanssa.

– Tämä tilanne elää koko ajan, mutta kaiken pitää tapahtua valmistelusta ja lainsäädännöstä käsin. Ei se käy sormia napsauttamalla. Kun ihmiset vähän aikaa miettivät asiaa, niin he hyväksyvät tämän, sanoi Soini.

Tilanne on täysin poikkeuksellinen

Hallituksessa perussuomalaisilla on mahdollisuus ja mandaatti saada näihin asioihin muutoksia, mutta tämänkaltainen massamaahanmuutto on tilanteena täysin poikkeuksellinen, ja siihen reagoimiseksi vaaditaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Miten niissä onnistutaan, sitä voidaan arvioida vasta muutaman kuukauden, parin vuoden päästä.

– Nopeasti pitää kuitenkin tyrehdyttää tämä hallitsematon maahanmuutto, koska tässä on ilmiselviä ongelmia ja nyt jo on ollut vakavia väkivallantekoja. Ne eivät tietenkään saa kansanryhmiä leimata, mutta ikäviäkin asioita on tapahtunut, Soini huomautti.

MIKA MÄNNISTÖ

Tagit