

LEHTIKUVA
Saksan ja Itävallan välit kiristymässä
Saksan ja Itävallan välit ovat jäähtyneet, sillä Saksan mukaan Itävalta luo edellytykset hallitsemattomaan maahanmuuttoon maiden välisellä rajalla. Saksalaisviranomaisten mukaan Itävalta kuljettaa Saksaan haluavia turvapaikanhakijoita rajan tuntumaan jopa öiseen aikaan. Samalla Itävalta on aikeissa rakentaa jonkinlaista kulkuestettä Slovenian vastaiselle rajalleen.
Saksa moittii Itävaltaa siitä, että Itävalta on hylännyt maiden kahdenkeskisen sopimuksen, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden pyritään siirtymään Saksan puolelle järjestäytyneesti. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière toteaa Itävallan toimien aiheuttavan kohtuutonta rasitusta Saksan kykyyn vastaanottaa turvapaikanhakijoita.
Saksan omat rivit rakoilevat
Valtaosa Saksaan tulevista turvapaikanhakijoista saapuu maahan eteläisen Baijerin osavaltion kautta. Baijerin johtaja ja liittokansleri Angela Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolue CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on aiemmin uhannut viedä holtittoman maahanmuuton Saksan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi.
Seehofer on myös pitänyt läheisiä suhteita Unkarin pääministeri Viktor Orbániin. Unkari on toistaiseksi ainoa keskieurooppalainen maa, joka on rakentanut aitoja rajoilleen maahanmuuttokriisin aikana. Seehofer on nyt esittänyt uhkavaatimuksen Merkelille. Merkelin tulee muuttaa maahanmuuttokantaansa sunnuntaihin mennessä. Seehofer ei ole täsmentänyt sitä, mitä hän aikoo tehdä, jos Merkel ei muuta linjauksiaan.
Saksan hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä pitää kriisikokous maahanmuutosta lauantaina. Hieman vajaa kaksi kuukautta sitten syyskuun alussa Merkel toivotti kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi Saksaan. Ihmisryntäyksen suuruus yllätti kuitenkin saksalaisviranomaiset.
Itävalta ei halua puhua raja-aidasta
Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner on varonut puhumasta Slovenian vastaiselle rajalle kaavaillusta aidasta. Jonkinlainen este kahden Schengen-maan välille on kuitenkin suunnitteilla. Myös Unkari on harkinnut aidoittavansa Slovenian vastaisen rajansa.
Mikl-Leitnerin mukaan esteellä halutaan saada maahantuloon kontrollia. Sittemmin – pääosin Saksassa – turvapaikkaa hakevien keskuudessa on alkanut ilmetä turhautumista.
– Tiedämme viime päivien ja viikkojen kokemuksista, että yksittäiset ryhmät ovat tulleet kärsimättömiksi, aggressiivisiksi ja tunteikkaiksi, Mikl-Leitner kertoi maan valtiolliselle medialle.
Hyväntahtoisia lupauksia ilman toimia
Pääosin niin sanotun Balkanin reittiä koskevien maiden välillä pidettiin hätäkokous viime viikonloppuna. Kokouksen tarkoituksena oli yhteistuumin koordinoida kuluneen vuoden aikana räjähdysmäisesti kasvanutta maahanmuuttoliikettä.
Tulokset jäivät hatariksi. Kreikkaan haluttiin luoda 50 000 turvapaikanhakijalle väliaikaiset majoitustilat. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras torjui ajatuksen muodostaa Kreikkaan ”ghettokaupunkia”.
Toiset 50 000 saisivat suojan jostain Balkanin reitin varrelta. Kokouksessa ei kuitenkaan tarkennettu kuinka paljon minkäkin maan tulisi majoittaa maahantulijoita.
Maahanmuuttokriisi voi
repiä koko EU:n kappaleiksi
Toinen kokouksen tavoite oli saada ihmisvaellus kontrolliin. Kreikkaan on tänä vuonna rantautunut noin puoli miljoonaa ihmistä lähes yksinomaan Turkin kautta vesiteitse. Maahantulijat eivät kuitenkaan halua jäädä Kreikkaan, jossa sosiaaliturvaa ei käytännössä ole, eikä massatyöttömyyden vallitessa pääse työnkään pariin.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker penäsi jäsenmailtaan aktiivisempaa otetta kaunopuheiden jatkeeksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan varoitti, että nykyinen maahanmuuttokriisi voi repiä koko EU:n kappaleiksi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Ruotsi kantakoon vastuunsa liberaalista maahanmuuttopolitiikastaan

IL: Pohjoismaiden ministereiltä kova linja – elintasopakolaiset esiin ja ulos

Ulkoministeriö kampanjoi Irakissa ja Turkissa: Suomi tiukentanut Irakin turvallisuusarviota

Ruotsi natisee liitoksistaan turvapaikkaa hakevien vuoksi

Saksassa ongelma: Syyrialaiset eivät halua integroitua
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää