Saksan ja Itävallan välit ovat jäähtyneet, sillä Saksan mukaan Itävalta luo edellytykset hallitsemattomaan maahanmuuttoon maiden välisellä rajalla. Saksalaisviranomaisten mukaan Itävalta kuljettaa Saksaan haluavia turvapaikanhakijoita rajan tuntumaan jopa öiseen aikaan. Samalla Itävalta on aikeissa rakentaa jonkinlaista kulkuestettä Slovenian vastaiselle rajalleen.

Saksa moittii Itävaltaa siitä, että Itävalta on hylännyt maiden kahdenkeskisen sopimuksen, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden pyritään siirtymään Saksan puolelle järjestäytyneesti. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière toteaa Itävallan toimien aiheuttavan kohtuutonta rasitusta Saksan kykyyn vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Saksan omat rivit rakoilevat

Valtaosa Saksaan tulevista turvapaikanhakijoista saapuu maahan eteläisen Baijerin osavaltion kautta. Baijerin johtaja ja liittokansleri Angela Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolue CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on aiemmin uhannut viedä holtittoman maahanmuuton Saksan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi.

Seehofer on myös pitänyt läheisiä suhteita Unkarin pääministeri Viktor Orbániin. Unkari on toistaiseksi ainoa keskieurooppalainen maa, joka on rakentanut aitoja rajoilleen maahanmuuttokriisin aikana. Seehofer on nyt esittänyt uhkavaatimuksen Merkelille. Merkelin tulee muuttaa maahanmuuttokantaansa sunnuntaihin mennessä. Seehofer ei ole täsmentänyt sitä, mitä hän aikoo tehdä, jos Merkel ei muuta linjauksiaan.

Saksan hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä pitää kriisikokous maahanmuutosta lauantaina. Hieman vajaa kaksi kuukautta sitten syyskuun alussa Merkel toivotti kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi Saksaan. Ihmisryntäyksen suuruus yllätti kuitenkin saksalaisviranomaiset.

Itävalta ei halua puhua raja-aidasta

Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner on varonut puhumasta Slovenian vastaiselle rajalle kaavaillusta aidasta. Jonkinlainen este kahden Schengen-maan välille on kuitenkin suunnitteilla. Myös Unkari on harkinnut aidoittavansa Slovenian vastaisen rajansa.

Mikl-Leitnerin mukaan esteellä halutaan saada maahantuloon kontrollia. Sittemmin – pääosin Saksassa – turvapaikkaa hakevien keskuudessa on alkanut ilmetä turhautumista.

– Tiedämme viime päivien ja viikkojen kokemuksista, että yksittäiset ryhmät ovat tulleet kärsimättömiksi, aggressiivisiksi ja tunteikkaiksi, Mikl-Leitner kertoi maan valtiolliselle medialle.

Hyväntahtoisia lupauksia ilman toimia

Pääosin niin sanotun Balkanin reittiä koskevien maiden välillä pidettiin hätäkokous viime viikonloppuna. Kokouksen tarkoituksena oli yhteistuumin koordinoida kuluneen vuoden aikana räjähdysmäisesti kasvanutta maahanmuuttoliikettä.

Tulokset jäivät hatariksi. Kreikkaan haluttiin luoda 50 000 turvapaikanhakijalle väliaikaiset majoitustilat. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras torjui ajatuksen muodostaa Kreikkaan ”ghettokaupunkia”.

Toiset 50 000 saisivat suojan jostain Balkanin reitin varrelta. Kokouksessa ei kuitenkaan tarkennettu kuinka paljon minkäkin maan tulisi majoittaa maahantulijoita.

Maahanmuuttokriisi voi
repiä koko EU:n kappaleiksi

Toinen kokouksen tavoite oli saada ihmisvaellus kontrolliin. Kreikkaan on tänä vuonna rantautunut noin puoli miljoonaa ihmistä lähes yksinomaan Turkin kautta vesiteitse. Maahantulijat eivät kuitenkaan halua jäädä Kreikkaan, jossa sosiaaliturvaa ei käytännössä ole, eikä massatyöttömyyden vallitessa pääse työnkään pariin.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker penäsi jäsenmailtaan aktiivisempaa otetta kaunopuheiden jatkeeksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan varoitti, että nykyinen maahanmuuttokriisi voi repiä koko EU:n kappaleiksi.

Henri Myllyniemi