Tilastotietojen mukaan suomalaisnaiset menivät viime vuonna ennätyksellisen innokkaasti naimisiin irakilaisten miesten kanssa. – Näin muslimien invaasio etenee ja ääriliikkeet saavat levitettyä ideologiaansa länsimaihin. Osalla tulijoista voi olla yhteyksiä tällaisiin järjestöihin, perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen varoittaa.

Vuonna 2016 Suomessa solmittiin lähes 1 900 kansainvälistä avioliittoa, joissa suomalainen nainen meni ulkomaalaisen miehen kanssa naimisiin. Tilastokeskuksen julkaisemien tietojen mukaan tällaisten avioliittojen määrä on kasvanut 2000-luvulla.

Tuoreista tilastotiedoista selviää, että suomalaisnaiset ovat menneet erityisen innokkaasti naimisiin irakilaisten miesten kanssa. Viime vuonna tällaisia avioliittoja solmittiin 135 kappaletta.

Puolisoita myös muualta Lähi-idästä

Lukumäärä on sikäli huomattava, että se tarkoittaa suomalaisnaisten ja Irakin kansalaisten välisten avioliittojen määrän yli kaksinkertaistumista edellisvuoteen verrattuna. Vielä vuonna 2015 tällaisia suomalais-irakilaisia avioliittoja solmittiin vain 61 kappaletta.

Suomalaiset naiset hakivat viime vuonna ulkomaalaisia aviopuolisoita myös Turkista, EU-alueelta sekä Afrikan ja Lähi-idän maista. Irak on kuitenkin selkeä ykkösvaltio.

Lukumäärä on siis vahvassa kasvussa, sillä aiempina vuosina suomalais-irakilaisia avioliittoja on yleensä solmittu vain 40-50 vuosittain. Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että suomalaiset naiset hakivat viime vuonna ulkomaalaisia aviopuolisoita myös Turkista, EU-alueelta sekä Afrikan ja Lähi-idän maista. Irak on kuitenkin selkeä ykkösvaltio.

Irakilaiset hakevat turvapaikkaa ahkerasti

Suomalais-irakilaisten avioliittojen nopea kasvu liittyy osaltaan siihen, että irakilaiset ovat olleet jo vuosia Suomen suurin turvapaikanhakijaryhmä. Kun maassa on ennestään sukulaisia ja tuttavia, on uusien irakilaisten tulijoiden ollut helppoa hakeutua maanmiestensä keskelle.

Tilastotiedot eivät silti kerro tarkkaa tilannetta tämän vuoden osalta. Irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on vähitellen kääntynyt laskuun, pitkälti perussuomalaisten hallituksessa ajamien turvapaikkapolitiikan tiukennuksien vuoksi.

Vuosi sitten tehty lakimuutos poisti humanitaarisen suojelun kategorian ulkomaalaislaista. Lisäksi Maahanmuuttovirasto muotoili uudelleen Irak-linjaustaan, ja nämä yhdessä ovat myös johtaneet kielteisiin turvapaikkapäätöksiin irakilaisten osalta.

Avioliiton kautta oleskelulupa

Vaikka turvapaikkaa ei heltiäisikään, on avioliitto suomalaisnaisen kanssa edelleen mahdollinen väylä päästä kaukomailta Suomeen. Jotkut suomalaisnaiset myös hakeutuvat mielellään irakilaismiesten seuraan.

Henkilön on mahdollista hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella, jos aviopuoliso on Suomen kansalainen ja asuu Suomessa. Aviopuolisoiksi katsotaan myös samaa sukupuolta olevat henkilöt, jotka ovat rekisteröineet parisuhteensa. Irakilaisten osalta tällaisia tapauksia lienee silti hyvin vähän, jos ollenkaan.

Viranomaisten mukaan osa niin sanotuista lumeliitoista jää huomaamatta tai tällaista tilannetta ei pystytä osoittamaan.

Suomen viranomaiset voivat kuitenkin jättää oleskeluluvan myöntämättä, jos oleskeluluvan edellytykset ei täyty, esimerkiksi jos viranomaiset katsovat, että avioliitto on solmittu pelkästään oleskeluluvan takia, jolloin tarkoituksena ei tosiasiassa ole perhe-elämän viettäminen yhdessä.

Viranomaisten mukaan osa niin sanotuista lumeliitoista jää kuitenkin huomaamatta tai tällaista tilannetta ei pystytä osoittamaan. Erityisen hankalia ovat tapaukset, joissa vain toinen puolisoista on solminut suhteen vilpillisin mielin.

Hakkarainen: Isiksen ideologian levittämistä

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen näkee edellämainitun kaltaiset avioliitot usein vain keinona pyrkiä Suomeen. Hakkarainen on arvostellut ankarasti turvapaikkamenettelyä ja kutsunut sitä yhteiskunnan rahoittamaksi seksiturismiksi.

”Jos tulevan puolison taustoista ja motiiveista ei ole selvillä, naimisiin menemistä on syytä harkita kahteen kertaan.”

– Varmasti tässä on osin tarkoitushakuisuutta mukana. Näin muslimien invaasio etenee ja ääriliikkeet, kuten Isis, saavat levitettyä ideologiaansa länsimaihin. Sehän niillä on tarkoituksenakin. Osalla tulijoista voi olla yhteyksiä tällaisiin järjestöihin.

– Kenenkään avioliittoja ei tietenkään voida eikä pidä estää syrjivin perustein. Silti muistuttaisin tässä kohtaa terveen järjen käyttämisestä ja harkinnasta. Jos tulevan puolison taustoista ja motiiveista ei ole selvillä, naimisiin menemistä on syytä harkita kahteen kertaan, Hakkarainen sanoo.

Miesten matkaan liian kepein perustein

Hän epäilee, että tietyt suomalaisnaiset liian nopeasti ja kevyin perustein lähtevät irakilaismiesten matkaan.

– Sitten kun ero tulee, niin tilanne on taas toinen. Ihmettelen kuitenkin sitä, että miksi tällaisissa tapauksissa pitää aina jäädä Suomeen. Lähtisivät mieluummin sinne, mistä se mieskin on tullut, niin tänne ei sitten tarvitse jäädä suomalaisen veronmaksajan elätettäväksi, Hakkarainen sanoo.

ILKKA JANHUNEN