
Theresa Mayn painajainen jatkuu – Brexit-puolue porskuttaa, konservatiivipuolue kyntää
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kiirastuli ei ota loppuakseen. Mayn konservatiivit ovat käyneet viikkokaupalla neuvotteluja löytääkseen jonkin sopivan Brexit-kompromissiesityksen, joka voisi mennä läpi parlamentissa. Työ on ollut turhaa – pitkien neuvottelujen jälkeen tuli nyt pelkkää takapakkia. May tarjoutui tänään tekemään myönnytyksen parlamentille lupaamalla kansanedustajille mahdollisuuden hyväksyttää erosopimus kansanäänestyksessä. Hänen vastustajansa muistuttivat, että heillä olisi tähän mahdollisuudet ilman tätä tarjoustakin.
May halusi tuoda EU:n kanssa sovitun erosopimuksen parlamentin äänestettäväksi neljännen kerran. Hän on kansanäänestyslupauksen lisäksi luvannut muutaman muun asiakohdan.
Hän lupaa lainsäädännön avulla turvata EU-maiden työsiirtolaisten oikeudet jatkossakin. Lisäksi muokattu sopimus velvoittaa brittien hakevan vaihtoehtoista menetelmää niin sanottuun backstop-kiistaan ensi vuoden loppuun mennessä. Backstopilla turvattaisiin tulliton raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle Brexitin jälkeen. Tämä onnistuu siten, että muiden keinojen epäonnistuessa Pohjois-Irlanti jatkaisi EU:n tulliunionissa, vaikka muu Britannia olisikin ulkona. EU:n tulliraja tulisi siten halkomaan suvereenia maata. Backstopin vastustajien mukaan tämä tilanne voisi erosopimuksen mukaan jatkua ikuisesti.
Mayn uudistus onkin se, että backstopin iskiessä muu maa linjautuisi Pohjois-Irlannin kanssa ja koko maa olisi yhtä tullausaluetta. Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin koko saarivaltakunnan jämähtämistä tulliunioniin. Backstopin vastustajille muokattu sopimus ei tarjoa mitään uutta, saati ratkaisua.
Jyrkimmin backstopia vastustaa hallituksen apupuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.
– Me emme aio äänestää tuhoutumisemme puolesta, DUP:n Brexit-tiedottaja Sammy Wilson latasi.
Työväenpuolue ja liberaalidemokraatit muistuttavat, että he voivat joka tapauksessa muokata esille tuotavaa esitystä siten, että se alistetaan kansanäänestykselle. Työväenpuolue tahtoo brittien jäävän EU:n tulliunioniin. Liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue haluavat kumota koko Brexitin.
Kolmannessa äänestyksessä 34 konservatiivia äänesti puheenjohtajansa esityksen nurin.
Arviolta 36 uutta konservatiivikansanedustajaa on aikeissa äänestää neljännessä äänestyksessä esitystä vastaan.
Kansanedustajien kaksi päällimmäistä kysymystä ovatkin:
– Milloin May eroaa pääministerin tehtävistä?
– Milloin Mayn tilalle saadaan uusi pääministeri?
Brexit-soppa hyödyttää kahta puoluetta
Kaksi puoluetta ovat hyötyneet reippaasti parlamentin Brexit-sopan muhiessa. Ne ovat selkeästi kantansa esille tuoneet ääripäät.
Nigel Faragen Brexit-puolue on nousemassa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi kannatuskyselyt osoittavat, että konservatiivipuolue on jäämässä kannatuskyselyhistorian aikana toista sijaa huonommalle sijalle parlamenttivaaleissa. Faragen Brexit-puolue olisi toiseksi suosituin parlamenttipuolue hieman työväenpuolueen takana.
Toinen kovassa nousukiidossa oleva puolue on Brexitiä selkeästi vastustava liberaalidemokraatit. Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, että että puolue pesee konservatiivit eurovaaleissa. Äänestäjien vasemmisto-oikeisto-akseli onkin polarisoitumassa kokonaan uudella tapaa – Brexitin ympärille.
Konservatiivien keskuudessa Mayn eronpyyntö olisi seireenien laulua. Puolueen sääntöjen mukaan May voidaan alistaa puheenjohtajan luottamusäänestykseen vasta joulukuun puolivälin paikkeilla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.