Britannian hallitus suunnitteli vahvasti etukäteen G20-kokouksen vakoilua yhdessä Britannian signaalitiedustelun kanssa, joka puolestaan toimi yhdessä Yhdysvaltain NSA:n kanssa, kertoo The Guardian.

Tiedustelun tarkoitus oli varmistaa kokouksen tavoitteiden suotuisa toteutuminen Sen vuoksi tiedustelupalvelun piti tuottaa Britannian hallitukselle reaaliaikaista tietoa, jota voitaisiin hyödyntää neuvotteluissa.

Tiedustelupalvelu huomioi erityisesti modernien diplomaattien mieltymyksen älypuhelimiin – ja erityisesti kanadalaisen RIM:n valmistama Blackberry mainittiin tiedustelun vipuvartena.
45 eri asiantuntijaa selvitti, kuka soittaa kenellekin. Myös sähköpostiviestejä siepattiin. Ovelinta oli tarjota diplomaateille mukavia nettikahviloita, joissa oli hyvät tietoliikennelinkit.
Missään ei lukenut, että kahvilat oli perustanut Britannian signaalitiedustelu GCHQ, joka sai täten kaikki viestit tuoreeltaan haltuunsa. Guardianin mukaan myös presidentti Dimitri Medvedevin satelliittipuhelut olisi siepattu.

ps verkotoimitus

Tagit