Eduskunnan tunnelmat kiristyivät keskiviikkona äärimmilleen puolueryhmien väitellessä veronkierron ja veroväittelyn kitkemisestä. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) syytti SDP:n Timo Harakkaa valehtelusta tämän väitettyä Toivakan vältelleen veroja belgialaisella yrityksellä.

– Kun hallitus teki korkovähennyslain vuonna 2012, keskusta nosti kovan äläkän, että siihen jäi kiinteistöyhtiöiden mentävä porsaanreikä. Ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistöyhtiön Belgiaan, Harakka heitti.

– Hallitus on ulkoistanut veronvälttelyn lainsäädännön ulkomaille, Harakka syytti täysistunnossa.

”En ole ollut perustamassa!”

– Haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa, Toivakka sanoi ja sai salin kohahtamaan.

– Toivakka ei ole ollut perustamassa minkäänlaista kiinteistöyhtiötä. Kyseessä on järjestely, jossa perheyhtiö on tehnyt mahdollisen kaupan toteutuessa, joka ei ole koskaan toteutunut. Tämä kyseinen perheyhtiö on aina työllistänyt Suomessa ja aina maksanut veronsa Suomeen. Minä en ole henkilökohtaisesti ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana. Kyllä, minulla on kahden prosentin omistus kyseisestä yhtiöstä, mutta en ole operatiivisesti mukana sen toiminnassa. En ole myöskään ollut perustamassa minkäänlaista yhtiötä. Pyydän, että tarkistatte faktat ennen kuin valehtelette tässä salissa, Toivakka julmisteli.

– Hyvä puheenvuoro, kuului välihuutona salista.

Myönsi epätarkkuuden

– Myönnän epätarkkuuden siinä, että hän ei ollut operatiivisessa johdossa, mutta hän oli tämän yhtiön omistaja silloin, kun tämä järjestely tehtiin, joka hyödynsi tätä porsaanreikää, Harakka jatkoi.

Varapuhemies Paula Risikko vannotti niin Harakkaa kuin ministeriä palaamaan asialliseen kielenkäyttöön välikohtauksen jälkeen.

Toivakka pyysi myöhemmin Harakalta anteeksi käytöstään.

Muiden kansanedustajien valehtelijaksi syyttäminen ei ole eduskunnassa vallitsevien käytöstapojen mukaista. Suomen perustuslaki edellyttää kansanedustajilta vakaata ja arvokasta käyttäytymistä. Pajunköyttä laskettelevia edustajia onkin tapana ojentaa erilaisin kiertoilmaisuin. ”Puhui muunneltua totuutta”, ”antoi väärää tietoa” tai ”käytti totuutta säästeliäästi” ovat sallittuja ja eduskuntasalissa toisinaan kuultuja ilmaisuja.

Kansanedustajat ovat kautta aikain ottaneet tämän käytössäännön ilmeisen tosissaan, sillä tiedossa on tapauksia, jolloin he ovat soveltaneet sitä myös itseensä. Kun keskustalaisen pääministerin Anneli Jäätteeenmäen havaittiin puijanneen eduskuntaa, hän ei voinut suoraan myöntää valehdelleensa vaan joutui sommittelemaan sanoikseen: ”puhuin niin totta kuin osasin”.

Veli-Pekka Leskelä