

Matias Turkkila
Tolppanen: Kuntauudistuksen kujanjuoksu
Kuntauudistus velloo edelleenkin eduskunnassa. Hallitus ei ole saanut pakettiaan valmiiksi. Levällään ovat myös sote-uudistus ja valtion kolmen miljardin lisäsäästöt. Tällä viikolla jätettiin jo viides välikysymys kuntauudistuksesta. Hallitus äänesti jälleen itselleen luottamuksen ja jatkaa tehtävässään. On niin kovin vaikeaa myöntää itselleen, että on jossain asiassa epäonnistunut.
Tällä viikolla tuli myös Suomen Perusta -ajatuspajan Kunnat kuntoon -kirjanen. Siinä on paljon hyviä huomioita ja sitten se surullisen kuuluisa viimeinen luku.
Korostan, että KTH-tilintarkastaja Pauli Vahteran ajatukset ovat hänen ajatuksiaan, eivät perussuomalaisten ajatuksia. Sanoudun jyrkästi irti kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahojen poistamisesta, palkkojen jäädyttämisistä, ammatillisen koulutuksen leikkaamisesta, toimeentulotuen poistamisesta, lapsilisien alentamisista, humanitäärisyyden lopettamisesta ja lasten päivähoito-oikeuden karsimisesta, opintotukien leikkaamisesta ja nuorten omillaan asumisen estämisestä. Voin vakuutta, että nämä eivät kuulu perussuomalaisten ohjelmaan, vaikka ne ajatuspajan kirjasta jonkinlaisina ajatuspieruina löytyvätkin. Kuten sanottua koko viimeinen luku joutaa roskakoppaan.
Samaisessa kirjasessa on useita eri ihmisten kirjoittamia ajatuksia kuntien tilanteesta ja tulevaisuuden visioista. Esimerkiksi Heikki A. Loikkasen ajatukset ovat lukemisen arvoisia. Hän toteaa aivan oikein, ettei kuntakoon kasvattaminen takaa kilpailukyvyn paranemista eikä maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmien ratkaisemista. Totta on myös se, että isoihin kuntaliitoskuntiin liittyy demokratiaongelmia, koska suurkunnan hallinto helposti byrokratisoituu ja vie sivukylien asukkaat kauas päättäjistä. Siinä käy helposti niin, että poissa silmistä, poissa mielestä. Myös Matti Virén kirjoittaa mammuttikuntien byrokratisoitumisesta. Kirjassa on esitelty todellisia ongelmakohtia ja olisi hyvä, että näitä ongelmia pohdittaisiin etukäteen.
Muutoinkin kirjanen kannattaa lukea, se tuo uusia ajatuksia ja niitä tarvitaan täysin puuroutuneessa kuntauudistuksessa. Oppositio on tarjonnut hallitukselle yhteistyön kättä tässä asiassa. Se ei hallitukselle kuitenkaan kelvannut. Sen sijaan hallitus anelee nyt oppositiota kantamaan vastuuta kolmen lisämiljardin leikkauksista ja säästöistä. Sitä oppositio ei voi tehdä, kyllä hallituksen on nyt syötävä itse pohjaan polttamansa puuro. Pelolla odotan, minkälaisen maan tämä hallitus jälkeensä jättää. Pelkään pahoin, että nyt tehtyjä virheitä ei vuodessa kahdessa korjata. Tämän takia välikysymys oli pakko tehdä.
Maria Tolppanen
Kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää