Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen haluaa, että hallitus ottaa kantaa perusturvan kohtuuttomaan verotukseen ansiotuloihin nähden.

– Ei voi olla mahdollista, että perusturvaa saavaa henkilöä rökitetään verotuksessa lähes puolet enemmän kuin palkansaajaa, Tolppanen toteaa.

Palkansaajille myönnetään verotuksessa vähennyksiä sekä valtion-  että  kunnanveron puolella. Sen lisäksi palkansaajat saavat tulonhankkimiskuluina vähentää mm. asunnon ja työpaikan väliset matkakulut sekä työttömyyskassamaksut. Heillä on monesti myös luontaisetuina työpaikkalounas ja työpuhelin. Etuuksista näitä vähennyksiä ei saa.

– Työtön joutuu itse kustantamaan matkansa ja esim. puhelinkulut työtä etsiessään. Hän joutuu myös maksamaan ruokakulut, jotka ovat usein paljon enemmän kuin työpaikkaruokailu per päivä, Tolppanen sanoo.

Ansiosidonnaista päivärahaa, työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavan veroprosentti on 20-22%. Jos henkilön palkka on ollut 2000 euroa kuussa, hän saa ansiosidonnaista päivärahaa 1 250 euroa kuussa . Hänelle jää verojen jälkeen vajaa tuhat euroa. Jos 1250 euroa maksetaan palkkana, on veroprosentti noin 14. Palkansaajalle jää siis lähes 300 euroa enemmän kuukaudessa käteen, kuin työttömälle, vaikka bruttosumma on ollut sama.

– Työttömän verotus on kohtuutonta ja siihen on saatava muutos. Maitopurkki ja kahvipaketti maksaa saman verran niin työlliselle kuin työttömällekin, Tolppanen sanoo.

PS VERKKOTOIMITUS