Perussuomalaisten helsinkiläinen poliisikansanedustaja Tom Packalén arvioi, että Ruotsissa paljastunut romanirekisteri voi olla poliisin työn kannalta tarpeellinen. Hän korostaa samalla, ettei hän tunne tapausta tarkemmin, vaan kuuli asiasta ensi kertaa Perussuomalaisen haastattelussa.

– Ainakaan Suomessa ei pidetä pelkän etnisyyden perusteella mitään rekisteriä, enkä usko näin tapahtuvan Ruotsissakaan, Packalén uskoo.

Etnisyyden varjelu
mennyt liian pitkälle

Hän toteaa, että ihmisten yksityisyyden suojaan liittyvät seikat, ennen muuta etnisen taustan varjelu, ovat menneet jo liian pitkälle poliisin työn kannalta.

– Jos henkilö kuuluu vaikkapa rikollisjärjestöön, niin jos hän on esimerkiksi romani tai tummaihoinen, ei sitä saa kirjoittaa ylös.

Se vaikeuttaa poliisin myöhempää työtä, hän kertoo. Jos rikoksen kohteeksi joutunut kertoo syyllisen tuntomerkeiksi esimerkiksi ”mustan afrikkalaisen” tai ”romanian romanin” näköinen, se kirjoitetaan ylös. Mutta jos henkilö jää kiinni, virallisiin tuntomerkkeihin ei enää saa kirjoittaa asioita näin suoraan.

– Emme saa kirjoittaa tuntomerkkeihin, että ”Saharan eteläpuolinen afrikkalainen”. Miten erottaa tällainen ja Pohjois-Afrikan tummaihoinen toisistaan? Seikan näkee kyllä valokuvasta, jos on niin pitkälle päästy, että valokuva on saatu. Tietojen suurpiirteisyys vaikeuttaa ja lisää poliisin myöhempää työtä ja heikentää kansalaisten oikeusturvaa, kun rikoksia jää sen takia pimentoon, Packalén toteaa.

Suomeenkin tarvittaisiin
jonkinlainen rekisteri

Packalénin mielestä mahdollisuus tällaisten rekistereiden pitämiseen Suomessakin pitäisi olla, jos se on tarpeen rikosten selvittämiseksi. Mutta kansainväliset sopimukset ja niiden kotimainen tulkinta ovat niin tiukkoja, että Suomessa ei tällaisia Ruotsissa paljastuneen kaltaisia rekistereitä ole.

Rekistereiden sisällöistä määräävät Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Suomen tietosuojavaltuutettu.

– Tietysti pitäisi olla perustelu sille, miksi rekisteri on olemassa. Nämä ovat vaikeita asioita, eikä kehitys ole mennyt poliisin kannalta hyvään suuntaan, Packalén murehtii.

Ongelmallista, jos koottu
vain etnisyyden vuoksi

– Tietenkin jos Ruotsin rekisteri on koottu pelkän etnisen taustan perusteella, silloin ollaan epäilyttävillä vesillä. Mutta uskon, että se on koottu jonkinlaisten rikosten selvittämistä varten. Jos Ruotsin rekisteri liittyy esimerkiksi sosiaalisten tukien väärinkäyttöön, ovat lapset silloin olennaisia tutkinnan kannalta. Jos tutkitaan kovaa huumerikollisuutta, silloin ne eivät kuulu asiaan, Packalén pohtii.

Skoonen poliisin tiedottajan maanantaisen lausunnon mukaan poliisin aineisto ei ole rekisteri, vaan analyysitiedosto, joka on laadittu sen selvittämiseksi, millainen suhde henkilöillä on toisiinsa.

Veli-Pekka Leskelä