

LEHTIKUVA
Tom Packalén: Vakoilukohu ei yllättänyt
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi tiistaina ulkoasiainvaliokunnalle sen vaatimat tiedot MTV3:n paljastamasta vakoilusta, jossa ilmeisesti Venäjä ja Kiina olivat vakoilleet Suomen ulkoministeriötä jopa neljän vuoden ajan.
– Ei tullut suurena yllätyksenä. On selvää, että kaikkia maita tiedustellaan aktiivisesti. Verkko mahdollistaa uudet keinot siihen. Mutta toisaalta tässä eivät tärkeimmät tiedot paljastuneet. Kaikista salaisimmat keinot pyritään suojaamaan muulla tavalla ja välittämään eri keinoilla niin, ettei Suomen turvallisuus vaarannu, Packalén toteaa.
– Mutta se on sellainen sota, jota ei voi voittaa. Jos jokin valtio haluaa siihen panostaa ja nähdä niin paljon vaivaa, niin puolustaja on aina hyökkääjää jäljessä, hän huomauttaa.
Hyökkääjän keinot aina edellä
Suomi ei ole ykköskohde. Eikä myöskään tekijä, vaikka täällä elektroniikan osaamista onkin ja myös verkkosuojauksen alalla. Korkean tason vakoilu ja siltä suojautuminen vaativat erikoistunutta osaamista. Vapaiden markkinoiden suojausfirmat, kuten F-Secure keskittyvät toisenlaisiin ongelmiin kuin salaisten palveluiden tuottamiin viruksiin.
– Koskaanhan ei tiedä. Meillähän voi olla nytkin järjestelmissämme todella kehittyneitä viruksia, joista emme tiedä. Niiden kanssa täytyy vain pystyä elämään, Packalén toteaa.
Virus viivytti Iranin ydinasetta
Jotta valtio voisi hyökätä verkkoviruksella, sen täytyy sijoittaa taitoihin paljon taitoa ja henkilökuntaa. Packalén mainitsee tällaisiksi osaajiksi Venäjän, Kiinan, Israelin ja Yhdysvallat. Suomella on puolustuskykyä, mutta sekin kulkee käsi kädessä panostusten kanssa. Vaikka Suomessa on suuria suojausalan yrityksiä, valtion verkkosodankäyntiin erikoistuneet yksiköt ovat kovin pieniä.
Virukset voivat tehdä merkittäviä tekoja vihollismaassa jopa rauhan aikana. Packalén mainitsee Stuxnet- ja Flame-virukset, joita Israel on käyttänyt Iranin ydinohjelmaa vastaan.
– Stuxnet onnistui viivyttämään Iranin ydinaseohjelmaa vuosien ajan, ennen kuin se onnistuttiin löytämään. Se tunkeutui saksalaisen Siemensin taajuusmuuntimiin ja sai ne toimimaan väärin. Tällaisten ohjelmien kehittäminen vaatii valtavia resursseja.
Vaatiiko se myös yhteistoimintaa teollisuusyritysten kanssa, kuten Siemensin?
– En usko, että Siemens olisi antanut tietoa laitteidensa toiminnasa – uskon, että se perustuu muunlaiseen vakoiluun, Packalén otaksuu.
Suojaus hoidetaan yhä kansallisesti
Viroon on tulossa Naton elektronisen tiedustelun yksikkö. Onko se tehokkaampi yksikkö, onko Viro kokoonsa nähden elektroninen suurvalta?
– Ei. Viron yksikkö on pikemminkin yhteinen koordinointivirasto kuin operatiivinen yksikkö. Verkkotiedustelu toimii yhä kansalliselta pohjalta. Tässähän on omat haasteensa. yhteistyötä kyllä on, mutta kyse on kansallisesti niin herkistä ja elintärkeistä salaisuuksista, ettei mikään valtio halua paljastaa niitä ja huolehtii niistä mieluummin itse. Kyllä yhteistyö varmasti kehittyy, mutta paljon on kesken, Packalén arvioi.
Googlen suurinvestointi Haminaan ei liity Packalénin mielestä vakoiluun millään tavalla. Kaikki tieto liikkuu Googlen ja verkon kautta joka tapauksessa, eikä sen kulkureittiä voi edes tietää. Ja jos jokin elektronisen vakoilun suurvalta haluaa kuunnella jonkin ihmisen puhelinta tai lukea sähköpostia, se varmasti pystyy siihen. Jos viestin haluaa salata, se pitää yrittää suojata jotenkin. Mutta toisaalta maailmassa on 9 miljardia ihmistä, joten tavalliset ihmiset saavat kulkea rauhassa: vakoilu tuskin koskee heitä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää