

Tony Blair: Ilmastokeskustelu on ajautunut ”irrationaaliseksi” ja ”hysteeriseksi”, länsimaiden kansalaisia vaaditaan tekemään uhrauksia, joiden hyöty jää epäselväksi.
Entinen Britannian pääministeri Tony Blair varoittaa uudessa raportissa, että ilmastokeskustelu on muuttunut irrationaaliseksi ja hysteeriseksi tavalla, joka uhkaa heikentää kansalaisten tukea ilmastotoimille. Hänen mukaansa nykyinen lähestymistapa hiilineutraaliustavoitteisiin ei toimi ja kaipaa kipeästi käytännönläheisempää uudelleenarviointia. Asiasta kirjoittaa Daily Mail.
Blair kirjoittaa ajatuspajansa Institute for Global Change -raportin esipuheessa, että vaikka suurin osa länsimaiden kansalaisista pitää ilmastonmuutosta todellisena uhkana, he vieraantuvat poliittisesta keskustelusta, koska heitä vaaditaan tekemään uhrauksia, joiden hyöty jää epäselväksi. Hänen mukaansa ilmastopolitiikka on jäänyt aktivistien käsiin, kun taas maltilliset päättäjät pelkäävät puhua avoimesti, etteivät joutuisi leimatuksi ”ilmastonkieltäjiksi”.
Blair kritisoi myös fossiilisten polttoaineiden nopeaa alasajoa epärealistisena, koska niiden käyttö kasvaa edelleen globaalisti – erityisesti kehittyvissä maissa. Hänen mukaansa strategiat, jotka perustuvat kulutuksen rajoittamiseen tai fossiilien nopeaan poistamiseen, ovat tuomittuja epäonnistumaan.
Vaikka Blair toimi viime vuonna ilmastokokous COP28:n isäntämaan Azerbaidžanin neuvonantajana, hän arvostelee YK:n ilmastokokouksia tehottomiksi foorumeiksi, joilla ei ole riittävää painoarvoa käytännön muutosten ajamiseen.
Raportti The Climate Paradox toteaa, että ilmastotoimet ovat joutuneet umpikujaan juuri silloin, kun kriisi on pahenemassa. Samaan aikaan tiedeyhteisö varoittaa kiihtyvästä lämpenemisestä: vuoden 2024 ennustetaan olevan kaikkien aikojen kuumin, ja Eurooppa on raporttien mukaan maailman nopeimmin lämpenevä maanosa.
Raportin kirjoittaja Lindy Fursman huomauttaa, että monet vihreät politiikat – kuten lihan kulutuksen tai lentomatkustamisen rajoitukset – ovat vieraannuttaneet tavallisia kansalaisia sen sijaan, että olisivat saaneet heidät mukaan ilmastotalkoisiin. Tämä on avannut tilaa populisteille, jotka esittävät ilmastopolitiikan eliitin ajamana hankkeena.
Lopputuloksena hallitukset vetäytyvät lupauksistaan, yritykset hylkäävät ilmastotavoitteitaan ja äänestäjät valitsevat johtajia, jotka eivät priorisoi ilmastokriisiä. ”Kriisi on täällä, mutta toiminta pysähtyy”, raportti summaa.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää