Ruotsissa on runsaasti maahanmuuttajia, jotka hakeutuvat asumaan sinne missä heitä jo ennestään on. Tämä johtuu lähinnä siitä, että maahanmuuttajat kokevat tällaisen ympäristön kotoisemmaksi ja jopa turvallisemmaksi.

Lopulta tilanne kuitenkin johtaa yhteiskunnan ja maahanmuuttajien kannalta ikävään tilanteeseen. Ongelmat alkavat kasaantua ja paisua. Lopulta paine kasvaa niin isoksi, että se purkautuu vähemmän toivotulla tavalla. Siitä ovat esimerkkeinä lähiölevottomuudet myös Ruotsissa.

Rosengård Malmössä on iso lähiö, jossa asuu etupäässä maahanmuuttajia. Siellä tilanne meni jo aikaisemmin niin pahaksi, että palokunta suostuu menemään alueelle vain poliisisaattueen turvaamana.

Nyt Rodengårdin yläaste on suljettu. Syynä on väkivalta ja uhkailu. Koulun johtajan Hans Nilssonin mielestä opettajat eivät enää pystyneet hallitsemaan tilannetta.

Suomessa ollaan ”kehityksessä jäljessä”. Maahanmuutto ja maahanmuuttajien keskittyminen tietyille asuinalueille on vielä vähäisempää kuin Ruotsissa. Kehitys on kuitenkin aivan selvästi samansuuntainen kuin Ruotsissa. Suomessakin on yksi koulu suljettu enemmän tai vähemmän samoista syistä.

Kysymys Nasima Razmyarille, SDP, ja monille muillekin: Miten estetään vastaavan tilanteen syntyminen Suomessa?

Pitäisikö maahanmuuttajat asettaa muita parempaan asemaan työpaikkoja jaettaessa? Pitäisikö maahanmuuttajien sosiaalietuja parantaa antamalla lisää taloudellista tukea ja isommat asunnot? Voisiko olla mahdollista, että asuntoja tarjottaisiin hajautetusti? Tarvittaisiinko lisää viranomaisia edistämään monikulttuurisuutta? Miten tilanne Rosengårdissa voitaisiin normalisoida?

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)