Stubbin hallituksen tärkein tehtävä on pysyä jotenkin kasassa vaaleihin saakka ja sinä aikana kiillottaa hallituksen ja hallituspuolueiden kilpeä mahdollisimman hyvin. Se onnistuu vain myötämielisten toimittajien tuella. Ja niitähän riittää.

Kokoomus on ollut tässä urheilulajissa liki mestarillinen. Tosin Rädyn, Männistön, Kauman ja Grahn-Laasosen sekoilujen ansiosta kansalaiset näkivät vilauksen puolueen todellisesta luonteesta.

Demarit vaihtoivat puheenjohtajaa, jotta kannattajien karkaaminen pysähtyisi. Antti Rinne on tarttunut toimeen tosissaan. Ei kylläkään hoitaakseen asioita halutulla tavalla, vaan luodakseen demareille myönteistä julkikuvaa.

Tuo menetelmä toimii niin, että ensin luvataan ja media hehkuttaa lupausta. Sitten myöhemmin mahdollisimman vähin äänin luovutaan vaatimuksesta.

Tästä toiminnasta on kaksi ikävää esimerkkiä. Eläkeläisille luvattiin 10 euroa kuukaudessa ylimääräisen leipäpalan ostamiseen. Sekin oli demareiden mielestä liikaa, ja puolue luopui ”vaatimuksestaan”.

Tuoreempi esimerkki on TVO:n nelosreaktorin lupa-asia. Rinne vaati tomerasti, että hallituksen pitää ottaa myönteinen kanta. Jo ennen vaatimuksen esittämistä oli selvää, että se ei mene läpi. Silti sitä piti hehkuttaa median tuella, koska tärkeintä oli miltä näyttää, ei mikä oli lopputulema.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)