Mielestäni pahin maahanmuuttoon liittyvä ongelma on maahanmuuttajien keskittyminen tietyille asuinalueille. Siitä on yllin kyllin käytännön esimerkkejä eri puolilta Eurooppaa. Lähimmät Ruotsista. Siellä tilanne on paikoitellen päässyt todella pahaksi, sillä esim. Malmössä on alueita, jonne palokunta suostuu lähtemään vain poliisien turvaamana.
Ikävä ja monien välttelemä kysymys kuuluu: Voiko tilanne toistua myös meillä Suomessa? Valitettavasti tähän on vastattava myönteisesti. Mitä ilmeisemmin myös maamme suurimmissa kaupungeissa on 10-20 vuoden kuluttua samanlaisia lähiöitä kuin mitä nyt on esim. Ruotsissa.
Asumisen keskittymisen ongelmat kyllä myönnetään. Silti aiheesta ei puhuta avoimesti ja kiihkottomasti. On vain äärilaidat.
Toisten mielestä puheet tulevista ongelmista ovat vain muukalaiskammoisten ja rasistireppanoiden touhuja. Monikulttuurisuus on heille kansakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeä rikastuttava voimavara. Toisten mielestä eräät maahanmuuttajaryhmät ovat vain taakka yhteiskunnalle, sen veronmaksajille. Samalla lisääntyvät monet lieveilmiöt, kuten esim. rikollisuus.
Kaupunkimaantieteen prof. Mari Vaattovaara ja kaupunkitutkijat Katja Vilkama ja Hanna Dhalmann tutkivat, miksi kantaväestö muuttaa lähiöistä, joissa asuu paljon maahanmuuttajia. Tuore tutkimus kertoo, että maahanmuuttajien suuri osuus asuinalueella ja lähikoulussa on jo todellinen syy pois muuttamiseen nyt myös Suomessa. Asian vahva vaikutus oli yllätys jopa tutkijoille.
”Kantaväestön pako on täydessä käynnissä” prof. Vaattovaara totesi äskettäin. Se on totuus, joka pitää rohjeta sanoa ääneen. Jos niin ei tehdä, niin se vain pahentaa tilannetta.
Jos haluamme, että vältymme tulevalta kielteiseltä kehitykseltä edes osittain, meidän tulee muuttaa maahanmuuttopolitiikkaamme ja kotoutuspolitiikkaamme radikaalisti. Nykyhallitus ei siihen kykene eikä halua.

REIJO TOSSAVAINEN