

MATTI MATIKAINEN
Tossavainen: Tulossa ennenaikaiset vaalit?
Vihreät kannattivat viime eduskuntavaalien alla ydinvoimarakentamista. Se lienee osittain vaikuttanut heikkoon vaalimenestykseen. Nyt ”virheestä” halutaan oppia, ja siksi puolue lähtee hallituksesta oppositioon. Aiemmin myös vasemmistoliitto havaitsi vaalien lähestymisen ja lähti hakemaan lisäkannatusta hallitusta moittimalla.
Sikspäkistä on siis tulossa kvartetti. Eduskunnassa hallituspuolueiden paikkamäärä tulee olemaan 102. Käytännössä se on 101, sillä puhemies ei äänestä.
Voiko noin pienen enemmistön kanssa olla toimintakykyinen hallitus? Vastaan, että teoriassa kyllä, mutta käytännössä se on hyvin vaikeaa.
Muiden vaalikausien tapaan vaalikauden loppuun keskittyy melkoinen suma lainsäädäntöasioita ja monia muitakin asioita.
Lähes joka täysistunnosta tai valiokunnan kokouksesta on joku poissa sairauden vuoksi. Lisäksi on pakollisia muita eduskuntatyöhön liittyviä poissaoloja. Näin ollen enemmistön tuki on vähintään epävarmaa ja sattumanvaraista.
Mihin tämä johtaa?
On mahdollista, että hallitus yrittää hoitaa vain ”juoksevat asiat”. Siinäkin tilanteessa hallituksen esitysten läpimeno on hyvin epävarmaa.
Toinen vaihtoehto on se, että hallitus hakee tapauskohtaisesti tukea oppositiolta ja yrittää jotenkuten kitkuttaa vaaleihin saakka.
Kolmas vaihtoehto on uudet vaalit. Kokoomuksen taholla sitä mietittäneen hyvinkin vakavasti, sillä gallupkäyrät ovat ylhäällä ja jatkossa todennäköinen suunta on alas. Toisaalta demarit haluavat odottaa vaaleihin saakka, sillä he uskovat kannatuksen nousevan.
Pallo on kokoomuksella. Jos siellä päädytään uusiin vaaleihin, niin silloin demareiden ja muidenkin puolueiden on siihen tyytyminen.
Arvelen, että aluksi yritetään edetä opposition tuella. Jos se ei toimi, niin edessä ovat ennenaikaiset eduskuntavaalit.
Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää