Tutkimusten mukaan kansalaiset luottavat kaikkein vähiten poliitikkoihin ja toimittajiin. Tuo näkemys on saanut viime aikoina vahvistusta demareiden toiminnasta esim. eläkkeiden osalta.

Demareilla on kova tarve osoittaa ”tarmokkuutensa köyhien puolustajana”. Siksi Antti Rinne ja demarit laukoivat julkisuuteen lupauksen, että eläkkeitä nostetaan 10 euroa kuukaudessa. Siis kymmenen euroa. Summahan oli suoranaista pilkantekoa, mutta sekin oli lopulta liikaa!

Demarit siis peruivat tuon lupauksensa, saatuaan siitä ensin mediassa riittävästi myönteistä julkisuutta. Sen jälkeen kehua retosteltiin eläketulovähennyksen noston vaikutusta. Mutta senkin osalta lopputulema on hyvin karua kerrottavaa.

Demarit väittävät olevansa köyhimpien eli poliittisessa kielenkäytössä pienituloisten asialla. Totuus eläkeläisten osaltakin on aivan toinen. Eläketulovähennyksestä eivät hyödy nimittäin kaikkein pienimpien eläkkeiden saajat laisinkaan. Sen sijaan keskikokoisten eläkkeiden saajat hyötyvät siitä jonkin verran.

Kaikenlaisista tempuista huolimatta eläkkeet pienenevät kaikissa tuloryhmissä. Niin pienissä, isoissa kuin sillä välillä olevissa eläkkeissä. Kymmenien tuhansien alle 10 000 euroa vuodessa saavien eläkkeet laskevat 63-70 euroa vuodessa eläkkeiden indeksileikkauksen ja eläketulovähennyksen ”noston” yhteisvaikutuksena. Sen sijaan suomalaisten keskimääräistä 15 000 euron eläkettä saavien eläketulot nettona laskevat 12 eurolla vuodessa.

Edellä on vain osatotuus eläkeläisten kurjasta arjesta. Kun kaikki hinnat nousevat, niin käytännön eläminen on eläkeläisille ensi vuonna tätä vuotta selvästi vaikeampaa.

Toki köyhien kurittaminen on johdonmukaista kokoomuslaista politiikkaa. Mutta että myös demarit ovat samaa mieltä, niin se tulkoon mahdollisemman monen eläkeläisen tietoon ennen eduskuntavaaleja.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)