Perussuomalaisten pj. Timo Soini luetteli puolueen mieluisimmat hallituskumppanit Yle TV1:n Ykkösaamussa. Soinin mukaan perussuomalaisten kolme mieluisinta yhteistyöpuoluetta seuraavaan hallitukseen ovat SDP, Keskusta ja Kokoomus.

Sen sijaan pienemmät puolueet oppositiojohtaja on valmis laittamaan vaihtopenkille.

Olen jo pidempään puhunut ja kirjoittanut samanlaisen ratkaisun puolesta. Ja uskon, että myös muissa suurissa puolueissa ajatellaan tällä hetkellä useimmiten samalla tavalla.

Kokemukset erityisesti nykyisen sekoiluhallituksen taipaleelta ovat melkoisen karvaat. Pienet puolueet ovat keskittyneet muutamaan heille tärkeään asiaan ja ovat kiristäneet ne hallituksessa läpi. Muilla asioilla ei sitten ole ollut juuri mitään väliä.

Nykyisen hallituksen ja parin sitä edeltäneen kepuvetoisen hallituksen jäljiltä Suomi on ajettu melkoiseen suohon. Pitävän pohjan löytäminen on nyt vaikeaa, ja tulevan hallituksen työ vaatii suuria uudistuksia, raskaita päätöksiä. Tarvitaan siis vahva, toimintakykyinen hallitus.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tulevan hallituksen rungon muodostavat Keskusta ja Perussuomalaiset. Ne ovat monissa tärkeissä asioissa jo suurinpiirtein samaa mieltä tai sitten näkökannat ovat toisiinsa sovitettavissa. Uskon, että myös Perussuomalaisille tärkeän Eurooppa-politiikan osalta yhteinen näkemys on löydettävissä, jos Olli Rehn tukijoukkoineen ei ole sotkemassa asioita.

Hallitukseen tarvitaan myös kolmas puolue. Vaalitulos pitkälti ratkaisee onko tuo puolue SDP tai Kokoomus. Ennustajan tehtävä osoittautuu usein epäkiitolliseksi, mutta tällä hetkellä veikkaan, että ruman vaalitappion jälkeen SDP vetäytyy uudemman kerran Forssaan hakeakseen toiminnalleen uutta, nykyistä kestävämpää pohjaa.

Reijo Tossavainen