Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi maailmanlopun ennusteensa. Sen mukaan lämpötila nousee alimmillaan 0,3 astetta ja ylimmillään Suomessa jopa 6,0 astetta. Näiden lukujen edessä ihmettelen, että mistä nyt on kysymys.

Alin ennuste on siis vain 0,3 astetta ja ylimmät arviot ovat kuuden asteen luokkaa. Tässä minua hämmentää iso haarukka. Se on niin iso, että voitaneen todeta kaikkien olevan oikeassa. Niin epäilijöiden kuin maailmanlopun ennustajienkin.

Herää siis epäilys lukujen paikkansapitävyydestä. Koska haarukka on niin iso, niin eikö kysymys ole siitä, että riittävän tarkkuuden omaavan ennusteen laatiminen on käytettävissä olevien tosiasioiden pohjalta liian vaikea asia?

Edelleen herää epäilys, että ollaanko järkeviä, jos lähdetään liikkeelle siitä, että kaikki menee sen pahimman vaihtoehdon mukaisesti?

Vuosien varrella olen myös kuullut moneen kertaan sanottavan, että pitää olla noin 15 vuoden jakso, jotta voidaan vetää varmoja johtopäätöksiä. Nyt on syntynyt maailmanlopun ennustajien kannalta ikävä tilanne, sillä viimeisten 15 vuoden aikana lämpötila ei ole noussut.

(Tekstiä muokattu 3.10.2013 klo 10.00)

REIJO TOSSAVAINEN