

Hengityssuojaimia pöydällä kotona Helsingissä 23. maaliskuuta 2020. / LEHTIKUVA
Trumpin hengityssuojakaappaus oli virheuutinen, mutta totta on että muu Eurooppa ja USA taistelevat aggressiivisesti niukoista tarvikkeista – Suomessa vähätellään hengityssuojien hyödyllisyyttä
Koronakriisin myötä maailmalla on pula tartuntaa ehkäisevistä hengityssuojista. Viikonlopun aikana suomalaismediat ovat uutisoineet tapauksista, joissa suurvallat ovat pyrkineet rohmuamaan terveydenhuollon suojatarvikkeita omiin tarpeisiinsa. Pula hengityssuojista on kanavoitumassa länsimaiden kesken jo epäluuloisuudeksi ja julkiseksi syyttelyksi. Samaan aikaan Suomessa vielä epäillään hengityssuojien hyödyllisyyttä terveille kansalaisille.
MTV kertoi saksalaismedia Der Tagesspielin kohu-uutisesta, jonka mukaan Yhdysvallat olisi takavarikoinut berliiniläispoliiseille Kiinasta tilatun 200 000:n kappaleen hengityssuojalähetyksen ja ohjannut ne Yhdysvaltoihin. Useat täkäläiset viestimet, mukaanlukien Suomen Uutiset, toistivat väitteen.
Lehden saaman tiedon mukaan Berliinin poliisi oli tehnyt tilauksen amerikkalaiselta 3M-yhtiöltä, joka valmistaa suojaimia Kiinassa. Tuotteet lastattiin Bangkokin lentokentällä rahtikoneeseen, jonka oli tarkoitus kuljettaa ne Saksaan. Kuljetuksen kerrottiin kuitenkin lähteneen suoraan Yhdysvaltoihin.
Tagesspiel oikaisi uutisen kertomalla, ettei 200 000:a hengityssuojainta oltu varsinaisesti takavarikoitu, vaan tuntemattoman ostajan kerrottiin tehneen niistä paremman tarjouksen. Tarkempi tapahtumien kulku on edelleenkin epäselvä.
Poliisijohtaja Barbara Slowikin mukaan 400 000:n tilatun FFP2-tason maskin lähetyksestä 200 000 oli otettu haltuun Bangkokin lentokentällä, ja hän epäili sen liittyvän Yhdysvaltojen vientirajoituksiin. Berliinin sisäasioiden senaattori, saksalaisen sosiaalidemokraattisen puolueen Andreas Geisel rohkeni jopa syyttämään Yhdysvaltoja ”viilin lännen” toimintatavoista ja ”nykyaikaisesta merirosvoudesta”.
BBC:n mukaan suojaimia valmistavaa 3M-yritystä on kielletty viemästä terveydenhuollossa käytettäviä tarvikkeita ulkomaille. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aktivoinut Korean sodan ajalta peräisin olevan lain, joka mahdollistaa poikkeuksellisen kiellon.
Pian Tagesspiel oikaisi uutisen kertomalla, ettei 200 000:a hengityssuojainta oltu varsinaisesti takavarikoitu, vaan tuntemattoman ostajan kerrottiin tehneen niistä paremman tarjouksen. Tarkempi tapahtumien kulku on edelleenkin epäselvä. Senaattori Geiselin syytös Yhdysvaltoja kohtaan osoittautuivat siis toistaiseksi yli-innokkaaksi ja tarkistamattomaksi tiedoksi.
Maskidiplomatiaa
Tapaukseen liittyvistä epäselvyyksistä huolimatta selvää on se, että hengityssuojien hankkiminen on tällä hetkellä maailman polttavimpia aiheita. Suuremmat valtiot ja niiden kansalaiset tekevät kaikkensa saadakseen hankittua maailmalta suojavarusteita sekä terveydenhuollon että yksityishenkilöiden käyttöön.
Maailmalla uutisoitiin kuluneella viikolla Yhdysvaltojen ostaneen Ranskan nenän edestä Kiinalta merkittävän erän hengityssuojaimia. Viikonlopun aikana YLE uutisoi, että Yhdysvallat oli takavarikoinut yksityiseltä kansalaiselta suuren määrän hengityssuojia – satojatuhansia sairaalamaskeja ja -käsineitä. Hamstraaja oli yrittänyt myydä tarvikkeita sairaaloille merkittävään ylihintaan.
Varsinkin suuria määriä valmistavalle Kiinalle maskeista on tulossa diplomatian väline. MTV:n Eurooppa-uutisista tuttu entinen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kutsuu tätä tuoreessa kolumnissaan ”maskidiplomatiaksi”, kansainvälisiksi hyvän tahdon eleiksi, joilla on poliittisia taka-ajatuksia. Kiina on lähettänyt koronakriisistä pahasti kärsineeseen Italiaan satojatuhansia hengityssuojia, kun taas Euroopan unioni on ollut toistaiseksi kyvytön tarjoamaan vastaavaa välitöntä materiaaliapua.
Suomessa ollaan vasta heräämässä akuuttiin maailmanlaajuiseen hengityssuojapulaan. Petäistö kritisoi myös Suomen hitautta reagoida pandemian etenemiseen ajallisesta etumatkasta huolimatta lentokenttäkontrollin ja rajojen sulkemisen viivyttelystä lähtien:
”Nyt, kun meillä vielä kiistellään hengityssuojien tarpeellisuudesta, muu maailma taistelee niistä niin kiivaasti, etteivät mitkään kansainvälisen kaupan säännöt enää päde.”
Tässä maailman tilanteessa hengityssuojat tarkoittavat paljon enemmän kuin vain koronatartuntojen ehkäisemistä. Näihin tarvikkeisiin kulminoituu useita poliittisia ulottuvuuksia. Ne nostavat esille piilossa olleita jännitteitä, kansallisia eroja sekä hajanaisuutta mm. EU:n jäsenmaiden keskuudessa.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mari Rantanen: Tartuntatautilaki edellyttää yleisvaarallisten tautien pysäyttämistä – voiko hallitus ylittää lain määräyksen ja vain hidastaa koronaa?

Saksa rakensi strategianuotit koronakriisin hallintaan ja rajoitusten purkamiseen – edellyttävät tilanteen ja vaikutusten jatkuvaa seurantaa

Juvonen: Koronahoitajille vaarallisen työn lisää ja oikeus koronatesteihin – muuten he vaihtavat alaa eivätkä enää palaa

Pulaa maskeista, visiireistä, suojatakeista, entä onko tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa riittävästi? Onko Suomi varautunut kunnolla koronavirukseen? Katso kokonaistilanne tästä jutusta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää