Koronakriisin myötä maailmalla on pula tartuntaa ehkäisevistä hengityssuojista. Viikonlopun aikana suomalaismediat ovat uutisoineet tapauksista, joissa suurvallat ovat pyrkineet rohmuamaan terveydenhuollon suojatarvikkeita omiin tarpeisiinsa. Pula hengityssuojista on kanavoitumassa länsimaiden kesken jo epäluuloisuudeksi ja julkiseksi syyttelyksi. Samaan aikaan Suomessa vielä epäillään hengityssuojien hyödyllisyyttä terveille kansalaisille.

MTV kertoi saksalaismedia Der Tagesspielin kohu-uutisesta, jonka mukaan Yhdysvallat olisi takavarikoinut berliiniläispoliiseille Kiinasta tilatun 200 000:n kappaleen hengityssuojalähetyksen ja ohjannut ne Yhdysvaltoihin. Useat täkäläiset viestimet, mukaanlukien Suomen Uutiset, toistivat väitteen.

Lehden saaman tiedon mukaan Berliinin poliisi oli tehnyt tilauksen amerikkalaiselta 3M-yhtiöltä, joka valmistaa suojaimia Kiinassa. Tuotteet lastattiin Bangkokin lentokentällä rahtikoneeseen, jonka oli tarkoitus kuljettaa ne Saksaan. Kuljetuksen kerrottiin kuitenkin lähteneen suoraan Yhdysvaltoihin.

Tagesspiel oikaisi uutisen kertomalla, ettei 200 000:a hengityssuojainta oltu varsinaisesti takavarikoitu, vaan tuntemattoman ostajan kerrottiin tehneen niistä paremman tarjouksen. Tarkempi tapahtumien kulku on edelleenkin epäselvä.

Poliisijohtaja Barbara Slowikin mukaan 400 000:n tilatun FFP2-tason maskin lähetyksestä 200 000 oli otettu haltuun Bangkokin lentokentällä, ja hän epäili sen liittyvän Yhdysvaltojen vientirajoituksiin. Berliinin sisäasioiden senaattori, saksalaisen sosiaalidemokraattisen puolueen Andreas Geisel rohkeni jopa syyttämään Yhdysvaltoja ”viilin lännen” toimintatavoista ja ”nykyaikaisesta merirosvoudesta”.

BBC:n mukaan suojaimia valmistavaa 3M-yritystä on kielletty viemästä terveydenhuollossa käytettäviä tarvikkeita ulkomaille. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aktivoinut Korean sodan ajalta peräisin olevan lain, joka mahdollistaa poikkeuksellisen kiellon.

Pian Tagesspiel oikaisi uutisen kertomalla, ettei 200 000:a hengityssuojainta oltu varsinaisesti takavarikoitu, vaan tuntemattoman ostajan kerrottiin tehneen niistä paremman tarjouksen. Tarkempi tapahtumien kulku on edelleenkin epäselvä. Senaattori Geiselin syytös Yhdysvaltoja kohtaan osoittautuivat siis toistaiseksi yli-innokkaaksi ja tarkistamattomaksi tiedoksi.

Maskidiplomatiaa

Tapaukseen liittyvistä epäselvyyksistä huolimatta selvää on se, että hengityssuojien hankkiminen on tällä hetkellä maailman polttavimpia aiheita. Suuremmat valtiot ja niiden kansalaiset tekevät kaikkensa saadakseen hankittua maailmalta suojavarusteita sekä terveydenhuollon että yksityishenkilöiden käyttöön.

Maailmalla uutisoitiin kuluneella viikolla Yhdysvaltojen ostaneen Ranskan nenän edestä Kiinalta merkittävän erän hengityssuojaimia. Viikonlopun aikana YLE uutisoi, että Yhdysvallat oli takavarikoinut yksityiseltä kansalaiselta suuren määrän hengityssuojia – satojatuhansia sairaalamaskeja ja -käsineitä. Hamstraaja oli yrittänyt myydä tarvikkeita sairaaloille merkittävään ylihintaan.

Varsinkin suuria määriä valmistavalle Kiinalle maskeista on tulossa diplomatian väline. MTV:n Eurooppa-uutisista tuttu entinen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kutsuu tätä tuoreessa kolumnissaan ”maskidiplomatiaksi”, kansainvälisiksi hyvän tahdon eleiksi, joilla on poliittisia taka-ajatuksia. Kiina on lähettänyt koronakriisistä pahasti kärsineeseen Italiaan satojatuhansia hengityssuojia, kun taas Euroopan unioni on ollut toistaiseksi kyvytön tarjoamaan vastaavaa välitöntä materiaaliapua.

Suomessa ollaan vasta heräämässä akuuttiin maailmanlaajuiseen hengityssuojapulaan. Petäistö kritisoi myös Suomen hitautta reagoida pandemian etenemiseen ajallisesta etumatkasta huolimatta lentokenttäkontrollin ja rajojen sulkemisen viivyttelystä lähtien:

”Nyt, kun meillä vielä kiistellään hengityssuojien tarpeellisuudesta, muu maailma taistelee niistä niin kiivaasti, etteivät mitkään kansainvälisen kaupan säännöt enää päde.”

Tässä maailman tilanteessa hengityssuojat tarkoittavat paljon enemmän kuin vain koronatartuntojen ehkäisemistä. Näihin tarvikkeisiin kulminoituu useita poliittisia ulottuvuuksia. Ne nostavat esille piilossa olleita jännitteitä, kansallisia eroja sekä hajanaisuutta mm. EU:n jäsenmaiden keskuudessa.

SUOMEN UUTISET