
Tuomioja haukkui EU:n lyttyyn
Osat tuntuivat kääntyneen eduskunnan tiistaisessa selontekokeskustelussa, joka käsitteli EU:n kriisinhallintaoperaatiota Keski-Afrikassa. Kun perussuomalaiset olivat ensin antaneet tukensa suomalaisten rauhanturvaajien osallistumiseen rauhan rakentamiseen Afrikassa, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) haukkui EU:n lyttyyn kyvyttömyydestä nopeaan ja tehokkaaseen toimintaan.
Tuomioja asettui perussuomalaisten linjalle siinä, miksei EU:n nopean toiminnan joukkoja ole Afrikassa käytetty. Hän pyysi jopa anteeksi perussuomalaisilta luultuaan ensin, että ryhmä olisi asettunut vastustamaan operaatiota.
– Konseptissa on jotain perinpohjaisesti väärin, kun taistelujoukkoja ei voida käyttää. Sitten pitää suorastaan kerjätä 10-50 sotilaan joukkoja, Tuomioja moitti ja ihmetteli toiminnan hitautta:
– Jos tämä edustaa EU:ssa nopeaa toimintaa – niin millaista hidas toiminta sitten on? EU:lla on tässä paljon oppimista. Voi olla, että EU voi jopa joutua jopa nostamaan kädet ylös. Mutta missä on syy? Syy on jäsenmaissa. Tilanne on synkkä unionin uskottavuuden kannalta, Tuomioja syytti ja pelkäsi, ettei unioni saa pahimmassa tapauksessa riittävän paljon joukkoja kokoon, jotta päätös voidaan tehdä.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Pertti Salolainen totesi vian olevan siinä, ettei EU ole voinut sopia asiasta keskenään.
– Siinä on viesti ministereille: luokaa pelisäännöt yhdessä ministerikollegoiden kanssa, Salolainen vetosi.
Byrokraattiset esteet olivat EU:ssa
Myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kysyi, miten byrokraattiset esteet nopean toiminnan joukkojen käytölle voidaan estää.
– Jos Kääriäisen mainitsemat byrokraattiset esteet olisivat Suomessa, ne olisi purettu. Mutta ne ovat EU:ssa. Kun meillä on Pohjoismaissa ja Baltiassa valmis 1500 sotilaan joukko käytettävissä nopeasti – niin miksei sitä käytetty, hän kysyi.
– Nyt on vaikeaa saada kokoon muutaman kymmenen joukkoa, koko operaatio voi jopa vaarantua. Mieluummin pitäisi varata kiinteä määrä joukkoja joka maasta tai vuorotellen. Voimavaroja tarvitaan kriisinhallintaan kuitenkin koko ajan. Suomi on jo paremmin varustautunut osallistumaan joustavasti operaatioihin, Tuomioja totesi.
Missä yhteinen turvallisuuspolitiikka?
Perussuomalaisten Tom Packalén toivoi, että jatkossa operaatioihin annettaisiin riittävät voimavarat ja strateginen analyysi ja toimittaisiin riittävän nopeasti, ettei kävisi kuin aikoinaan Ruandassa kävi.
– EU:n taistelujoukot perustettiin EU:n turvallisuuspoliittiseksi nyrkiksi. Nyt voi kysyä, missä EU:n turvallisuuspolitiikka on, hän kysyi.
SDP:n Johannes Koskinen kysyi, mikä on perussuomalaisten mainitsema yhteinen puolustuspolitiikka, kun ryhmä kaipaili maamiinoja takaisin ja moitti monia muitakin seikkoja, jotka Koskinen luetteli.
– Myönnän, että yhteisellä linjalla on ollut vaikeaa pysyä. Esimerkiksi kehitysavussa saisimme vähemmällä aikaan enemmän ja tehokkaammin. Ottawan sopimus on meille vaikea pala. Maanpuolustus on meille omantunnonkysymys. Mutta parhaamme mukaan yritämme pysyä yhteisen puolustuspolitiikan tiellä, Packalén muotoili.
Hiostus meni hukkaan
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne yritti hiostaa perussuomalaisia ryhmäpuheessaan, että ryhmällä olisi näytön paikka ja tukea operaatiota, jossa pakolaisuutta padotaan auttamalla ihmisiä heidän kotimaassaan.
– Hyvä pointti – etkö kuunnellut puhettamme? kuultiin perussuomalaisten puolelta heidän asetuttuaan juuri operaation tueksi.
Huomenna keskiviikkona eduskunta käsittelee huomattavasti läheisempää kriisiä pääministeri Jyrki Kataisen antaessa ilmoituksen EU-huippukokouksesta ja Ukrainan tilanteesta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää