

Turkkila: Kaukaiset kosijat
Pieni kädenliike piirtää pyöreitä, sinisiä koukeroita paperiin, tekee allekirjoitusta. Se on samanlainen kuin tuhannet aikaisemmatkin, saman käden vuosien varrella piirtämät.
Allekirjoitus on lupaus. Hieman samanlainen lupaus kuin naimisiin mentäessä puolisolle ojennettava sormus. Silminnähtävä osoitus siitä, mitä antajansa tahtoo ja haluaa. Jotain sellaista, minkä halutaan säilyvän, ikuisesti.
Mitä allekirjoituksemme tekijä tahtoi? Puolisoako? Elämänkumppania? Tavallaan.
Allekirjoituksessa luki: ”Jutta Urpilainen”, ja se kirjoitettiin sopimukseen, jossa liitettiin hänet itsensä, hänen maansa eteläisen Euroopan kurjimpiin kolkkiin. Niihin, joihin edes hunni Attila ei tohtinut koskea. Mikäli paikalla olisi ollut juristin sijaan pappi, olisi hän arvatenkin kysynyt:
”Tahdotko sinä, Suomen valtionvarainministerinä, perustaa taloudellisen liiton niiden valtioiden kanssa, jotka eivät ole itse kyenneet asioistaan huolta pitämään? ”
”Entä tahdotko luovuttaa hyvän tahtosi eleenä yhteiseen liittoon 1,4 miljardia euroa ja ottaa sitä vastaan niin sanotut vakuudet, arvoltaan vähäiset taikka sitäkin pienemmät?”
”Ja viimeiseksi kysyn sinulta: tahdotko ottaa kansalaistesi vastattavaksi 12,5 miljardin euron velkavastuut? Kun niitä tullaan teiltä pyytämään, on kokonainen viikko aikaa niiden keruuseen.”
Rakkaus on sokea, sanotaan. Ja niin kuljettivat pienet sormet kynää kuin itsestään, juosten loppuun koukeroisen allekirjoituksen. Pieni ”tahdon” purkautui huuliltaan, kun loppuun saakka ennätti. ”Niinpä julistan teidät yhteen liitetyiksi. Osoittakaa toisillenne tukea nyt, aina, ikuisesti, maailman loppuun asti.”
+ + +
Rakas lukija. Toivoisin, että yllä kirjoitettu olisi satua. Ja samoin toivoisin, että satu olisi jo tullut päätökseen.
Mutta me emme ole vielä päätösjaksossa. Vasta muutama luku on kirjoitettu, eikä tätä kirjaa voi laskea kesken käsistään pois. Suuren Euroopan suureen ideaan rakastuneet höyrypäät pitävät tällä hetkellä lyhyttä hengähdystaukoa. Se tauko jatkuu toukokuun 26. päivään saakka, eurovaalien jälkeiseen päivään. Sen jälkeen rakentaminen jatkuu. Täysin huolimatta siitä, mitä seuraavan puolen vuoden aikana puhutaan.
Osa kaikkein kiihkeimmistä eurointoilijoista näyttää hidastaneen vauhtia. Jopa kaikkien federalistien äiti Alexander Stubb toteaa, että säätelyssä on jo ”menty liian pitkälle”. Aivan kuin Euroopan liittovaltion rakentaminen ei yhtäkkiä olisikaan enää niin kovin tärkeää ja merkityksellistä. Epäselväksi jää, miksi hallituspuolueiden ykkösketju on ennennäkemättömällä innolla rynnimässä mukaan johonkin sellaiseen, jossa on jo ”menty liian pitkälle”.
Aivan äskettäin Euroopan komission varapuheenjohtaja Viviane Reding esitti EU:n kehittämistä ”todelliseksi liittovaltioksi”. Vain hetki ennen sitä oli komission puheenjohtaja Manuel Barroso todennut EU:n tarvitsevan ”yhä lisää integraatiota ongelmiensa ratkaisemiseen”. Kuinkas muuten? EU ei lopeta vapaaehtoisesti liittovaltiohanketta. Unionin alueella asuu 500 miljoonaa ihmistä – enemmän kuin Yhdysvalloissa.
Luopuisiko Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama vapaaehtoisesti asemastaan? Tuskin. Ihmiset, joilla on ote satojen miljoonien ihmisten elämään, eivät milloinkaan luovu vallastaan.
He eivät luovu meistä. Mutta meillä on mahdollisuus sanoa: ”Riittää jo”. Kun kaukaisten maiden kosioretkeläiset tulevat vonkausreissulle, me voimme sanoa: ”Emme tahdo”.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2014 -lehdessä.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.