Facebook on toiminut yhteistyössä faktantarkistuspalveluiden kanssa taistellakseen valeuutisia vastaan. Yalen yliopiston tutkimus kuitenkin osoitti, ettei uutislinkin merkitseminen valeuutiseksi toimi käytännössä.

Politico-lehti uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan “riippumattomien faktantarkistajien kyseenalaistama” -merkinnällä on vain hyvin vähäinen vaikutus siihen, pitävätkö lukijat otsikkoa todenmukaisena.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan merkintä kiistanalaisuudesta sai vain 3,7 prosenttiyksikköä lukijoista arvioimaan arvioimaan paikkansapitämättömän uutisen valeuutiseksi.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että jotkut ryhmät, erityisesti Trumpin kannattajat ja alle 26-vuotiaat, uskoivat valeuutisiin entistä enemmän, kun merkinnät kiistanalaisuudesta oli otettu käyttöön.

Tutkimuksen tehneet psykologit David Rand ja Gordon Pennycook selittivät tämän ilmiön sillä, että faktantarkistuspalvelut eivät millään ehdi tutkia kaikkia uutisjuttuja. Se että kiistanalaisuus on merkitty joihinkin muttei kaikkiin valheellisiin juttuihin sai Trumpin kannattajat ja nuoret taipuvaiseksi uskomaan, että juttu jota ei ole merkitty kyseenalaiseksi, on uskottava.

Randin mukaan nämä tulokset kyseenalaistavat koko faktantarkistuksen idean. Kaiken kaikkiaan luotettavuusmerkintöjen vaikutukset suuntaan tai toiseen olivat käytännössä merkityksettömiä.

– Kaikki nämä efektit olivat vähäisiä. Sikäli kun niillä on mitään vaikutuksia, ne ovat pieniä. Ne eivät ole läheskään tarpeeksi ongelman ratkaisemiseksi.

SUOMEN UUTISET