Työministeriön määrärahoista jäi auki torstain neuvotteluissa vain pari pienehköä asiaa. Euroissa mitattuna kaulaa jää kurottavaksi muutama kymmenen miljoonaa, mikä on pieni summa koko budjetin 55 miljardin loppusummaan verrattuna.

Mitään suurta ja tärkeää asiaa ei ole lukon takana, neuvottelulähteestä sanotaan. Budjetti toteuttaa sen, mitä hallitusohjelmassa luvataan.

Suurempi työ on sen sijaan työllisyyspaketissa, joka kootaan budjettiriihen yhteydessä elo-syyskuun vaihteessa. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi jo keväällä, että uusia työllisyyttä edistäviä toimia sisältävä paketti tulee budjettiriihessä päätettäväksi, jos sitä tarvitaan. Nyt on selvää, että sitä tarvitaan ja se todellakin kootaan vasta budjettiriihessä.

Myöskään keinoihin käytettävästä lisärahasta ei vielä esitetä arviota. Suuri osa keinoista on sellaisia, joissa olemassa olevaa rahaa käytetään uudella tavalla niin, ettei uutta rahaa välttämättä tarvita. Työllisyyspolitiikkaa muutetaan passiivisesta aktiiviseksi niin, että ihmiset työllistyisivät aiempaa paremmin.

Neuvotteluita on kuitenkin hiljalleen jo viritelty ministereiden ja asiantuntijoiden kesken. Paketti tulee, mutta vielä on liian aikaista sanoa millainen, lähde kertoo.

Luvut lyödään lukkoon parin viikon päästä budjettiriihessä. Lopullisesti budjetin loppusummasta päättää eduskunta syyskauden loppuun mennessä.

Veli-Pekka Leskelä